Burse - Fonduri mutuale

Oltchim a depus oferta pentru Petrochemicals Arges

05.10.2007, 17:41 20

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea a depus o oferta neangajanta de preluare integrala a Petrochemicals Arges, divizia Petrom care cuprinde activele Petrom aferente activitatii de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti.
Divizia de petrochimie a Petrom este principalul furnizor de materii prime al Oltchim, iar preluarea acesteia ar putea face combinatul chimic mai atractiv pentru investitori in perspectiva privatizarii.
"Avand in vedere strategia de dezvoltare si integrare a societatii, Oltchim a depus la Petrom oferta neangajanta pentru preluarea tuturor partilor sociale ale Petrochemicals Arges", au precizat reprezentantii companiei intr-un comunicat trimis Bursei de Valori.
Petrochemicals Arges include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate, precum si o serie de facilitati logistice.
Reprezentantii Oltchim nu au putut fi contactati ieri, iar cei ai Petrom nu au dorit sa ofere informatii suplimentare privind negocierile aflate in desfasurare.
Noua companie urmeaza sa fie vanduta fie catre Oltchim, fie catre un alt investitor care poate veni cu o oferta mai buna. Pe piata nu au aparut informatii privind existenta unei alte oferte.
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, ar urma sa fie scos la privatizare anul viitor, dupa ce va prelua partea de petrochimie a rafinariei Arpechim, dar si cateva active de la Salrom, Societatea Nationala a Sarii.
Statul detine 95,7% din capitalul Oltchim, insa ponderea ar putea scadea la 53% daca statul va pierde procesul cu SIF Oltenia privind reducerea capitalului companiei. Justitia a hotarat deja ca majorarea de capital din 2003 prin care statul si-a majorat detinerea nu a fost legala.
Ideea de a prelua segmentul de petrochimie din cadrul rafinariei Arpechim Pitesti este un proiect care se discuta de multa vreme intre reprezentantii Petrom si cei ai Oltchim. Reprezentantii Oltchim declarau ca, in cazul in care vor ajunge la un acord cu Petrom privind preluarea Petrochemicals Arges, vor investi 100 mil. euro pentru marirea capacitatii de productie a acesteia, precum si pentru retehnologizarea instalatiilor.
Fondurile pentru aceasta investitie ar urma sa fie asigurate prin imprumuturi. De altfel, Petrom si-a canalizat in ultimii ani, dupa preluarea de catre OMV, majoritatea investitiilor pe segmentul de rafinare catre cealalta rafinarie, Perobrazi.
In plus, Oltchim intentioneaza sa participe, in consortiu cu firmele Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti, la privatizarea producatorului de sare Salrom, la randul sau furnizor Oltchim.
Compania a inregistrat in primele sase luni venituri de 950,44 mil. lei (285,2 mil. euro), mai mari cu 8,5% fata de intervalul similar din anul precedent, si un profit net in crestere cu 32%, la 9,61 mil. lei (2,88 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO