Burse - Fonduri mutuale

Oltchim vrea sa participe la privatizarea Salrom

26.07.2007, 18:09 64

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea propune consumatorilor de sare lichida din Romania, firmele Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti, sa constituie un consortiu la privatizarea Societatii Nationale a Sarii, de care s-a aratat interesata si firma austriaca Salinen.
"Consideram ca scopul oricarui producator este sa detina un control cat mai bun asupra materiilor sale prime, astfel incat independenta sa economica sa fie cat mai ridicata, iar productia si eficienta economica sa nu depinda de un furnizor unic", se arata intr-o scrisoare deschisa a presedintelui consiliului de administratie al Oltchim, Constantin Roibu.
Potrivit lui Roibu, in cazul in care Societatea Nationala a Sarii va fi cumparata de o persoana terta, aceasta ar putea impune conditii contractuale dezavantajoase cumparatorilor, prin majorarea nejustificata a preturilor.
Firmele afectate, in acest caz, ar fi Oltchim Ramnicu Valcea, Uzinele Sodice Govora - Ciech Chemical Group, Upsom Ocna Mures si Chimcomplex Borzesti deoarece, dupa privatizare, noul proprietar al Societatii Nationale a Sarii ar putea majora preturile la sare, iar produsele realizate de cele patru companii care au la baza sarea lichida ca materie prima ar deveni nerentabile.
Roibu adauga si ca Societatea Nationala ar trebui vanduta in intregime, fara separarea productiei de sare gema de cea de sare lichida, care este mai costisitoare, ridicand unele probleme de mediu.
Oltchim estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 527 milioane euro, in crestere cu 7,3% fata de anul trecut, indicatorul urmand sa urce la 651 de milioane de euro in 2008 si la 745 de milioane de euro in 2009.
AVAS, unic actionar la Societatea Nationala a Sarii - Salrom, a anuntat ca va lansa privatizarea companiei in 2008. Autoritatea a inregistrat mai multe scrisori de intentie neangajante din partea unor posibili investitori, privind achizitia Salrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO