Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD Invest: Piata e deja jos, imi vine greu sa cred ca va mai scadea

16.11.2007, 19:32 19

Piata continua evolutia nehotarata pe fondul unei lichiditati care a intrat intr-un trend negativ. Indicii au inchis ieri cu variatii modeste, iar valoarea totala a tranzactiilor a urcat cu putin peste 10 milioane de euro.
Evolutia Bursei de la Bucuresti merge din nou in tandem cu directia din pietele internationale de capital, insa in mare preturile trec printr-o perioada de asezare. Multe actiuni s-au corectat puternic de la maximele din iulie, iar unele au ajuns chiar sub nivelul cotatiilor din ianuarie.
"Au fost scaderi destul de mari, iar pe unele dintre titluri scaderile au fost nemeritate. Imi vine greu sa cred ca piata va mai scadea. Nu mai vad posibila o corectie de 10% fata de nivelul actual", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Nicio revenire puternica nu este asteptata in urmatoarea perioada din cauza lipsei de interes care s-a perpetuat de-a lungul ultimelor saptamani. Brokerii spun ca actualele niveluri de pret si semnele de imbunatatire din afara ar trebui sa tina investitorii "lipiti de ecranele de tranzactionare". Acest lucru nu se intampla. "Motive de optimism debordant insa nu exista pentru ca lipseste lichiditatea. Nu se mai lasa la pret, dar piata nu va creste puternic pana cand nu vom avea ordine mari la cumparare. Romanii nu sunt inca hotarati, iar in afara lucrurile nu s-au stabilizat", spune Iulian Panait.
Rezultatele financiare continua sa vina la Bursa, insa investitorii nu mai reactioneaza violent la stirile pozitive privind situatiile financiare ale unei companii, fiind influentati mai mult de sentimentul negativ care persista in piata.
"Mi-au atras atentia rezultatele bune de la Impact si Rompetrol Well Services. Investitorii nu mai reactioneaza la rezultatele pozitive asa cum o faceau altadata. Aproape ca ignora rezultatele pozitive", spune Panait.
Oferta Transgaz, asteptata sa inceapa pe 26 noiembrie, este vazuta de investitori ca un punct de referinta pentru piata de capital din acest an, multi sperand la o revenire a cotatiilor in luna cadourilor.
"Pana la Transgaz posibile surprize vom avea numai din partea pietei externe. Daca in afara se va stabili un trend pozitiv de doua-trei zile, si la noi ar putea aparea ordine importante de cumparare", spune presedintele KTD Invest.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 0,61%, pe fondul unui rulaj de circa 1,06 milioane de euro (3,65 milioane de lei), al treilea din piata. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a transmis catre SIF Moldova un titlu executor prin care solicita plata unei sume de 1,98 mil. dolari (1,4 mil. euro) reprezentand contravaloarea a patru bilete la ordin avalizate de fostul FPP II Moldova. Suma a fost provizionata de SIF Moldova in anii anteriori, astfel ca nu va afecta rezultatele financiare din acest an. SIF-ul a realizat in primele noua luni un profit de 17 mil. euro (55,97 mil. lei), in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret din ziua precedenta, dupa ce au atins un maxim de 0,585 lei/actiune . Profitul net al producatorului de medicamente a avansat in primele noua luni cu 17,23% comparativ cu nivelul raportat in aceeasi perioada din 2006, la 3,52 milioane de euro (11,63 mil. lei), iar cifra de afaceri a crescut cu 8,8%, pana la un nivel de 45,6 milioane de lei (13,8 milioane de euro). Compania a obtinut in trimestrul al treilea un profit net de 0,76 milioane de euro (2,48 milioane de lei), cu 4,5% mai mare fata de perioada similara a anului trecut. Cresterea profitului a avut loc pe baza cresterii eficientei activitatii de baza a companiei.

Actiunile Impact Bucuresti (IMP) s-au apreciat ieri cu 4,3%. Dezvoltatorul imobiliar a obtinut in trimestrul al treilea un profit net de 1,26 mil. euro (4,1 mil. lei) pe standardele romanesti de contabilitate (RAS), fata de pierderi de 1,18 mil. euro (4,2 mil. lei) in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat in trimestrul al treilea la 11,6 mil. euro (37,7 mil. lei), in crestere de peste patru ori fata de perioada iulie-septembrie din 2006. Rezultatele pozitive aferente trimestrului trei provin din contractele de vanzare inregistrate in primele noua luni ale anului 2007, de 3,05 ori mai mari decat valoarea contractelor incheiate in aceeasi perioada a anului 2006.

Titlurile Avicola Buzau (AVZU) au pierdut ieri 13,16%, pe fondul unui rulaj de circa 102.000 de euro (0,35 mil. lei), al doilea de pe RASDAQ. Producatorul de preparate din carne de pui a inregistrat in trimestrul al treilea o pierdere de circa 141.000 de euro (0,45 mil. lei), de peste doua ori mai mica comparativ cu rezultatul negativ din perioada iulie-septembrie a anului trecut. Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 10%, pana la 7,3 mil. euro (23,8 mil. lei). Dupa primele noua luni, compania si-a majorat afacerile cu 27%, la 20,9 mil. euro (69 mil. lei), dar a trecut pe pierdere cu circa 50.000 de euro, de la un castig de 15.700 de euro (circa 55.000 de lei) in primele noua luni din 2006.

Actiunile Romcab Targu Mures (MCAB) au sarit ieri cu 7,69%. Producatorul de cablaje electrice a raportat pentru primele noua luni ale anului un profit brut de 620.000 de euro (2,02 milioane de lei), de sase ori mai mare comparativ cu profitul din perioada similara a anului trecut. Compania a realizat in perioada ianuarie-septembrie o cifra de afaceri de 11,7 mil. euro, in crestere cu 12% fata de vanzarile din primele trei trimestre din 2006. Actionarii Romcab intentioneaza sa deruleze o majorare de capital cu scopul obtinerii finantarii necesare proiectelor de dezvoltare pe care le are compania. Ultima tranzactie cu titlurile Romcab s-a perfectat ieri la un pret de 14 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO