Burse - Fonduri mutuale

Panica domina in continuare Bursa, care a mai pierdut ieri 4%

17.07.2008, 18:05 7

BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a scazut ieri cu 4,1%, in vreme ce indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 3,9%. Indicele general al pietei, BET-C, a scazut si el ieri cu 3,7%, o alta depreciere importanta fiind inregistrata in sedinta trecuta si de cel mai reprezentativ indice al pietei, BET-XT, care a pierdut 4%.
"Evolutia din ultimele doua zile a fost pusa sub semnul panicii. Ne arata practic o lipsa a culturii investitorilor romani, in conditiile in care actiunile unei companii de genul Banca Transilvania sunt foarte ieftine in comparatie cu bancile din Statele Unite care au dat faliment", sustine Adrian Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust.
"Nu se mai tranzactioneaza dupa fundamente, ci dupa panica si sentimente. In mod normal, dupa astfel de scaderi ar trebui sa asistam si la o revenire a pietei, iar daca pe plan international se vor echilibra lucrurile, atunci am putea vedea chiar o revenire frumoasa", mai spune Simionescu.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 12,8 milioane de euro (45,9 milioane de lei), cel mai mare rulaj fiind atins de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 1,7 milioane de euro (6,3 milioane de lei). Rulaje importante au mai fost realizare ieri si cu titlurile Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV), ambele societati atingand o lichiditate de aproximativ 1,5 milioane de euro (5,4 milioane de lei). Actiunile Banca Transilvania au pierdut ieri 5,9%, ajungand la un pret de 0,288 lei/actiune.
Si pe plan extern actiunile bancilor europene au continuat sa scada in sedinta de ieri, ajungand la minimul ultimilor cinci ani si extinzand declinul din aceasta saptamana la 5%. Pierderile au fost provocate de inaspririle perspectivei economice si de accentuarea temerilor legate de noi probleme ale institutiilor de creditare.
Cea mai importanta crestere din piata a fost atinsa ieri de titlurile Azomures (AZO), de 4%, venita pe fondul unui rulaj de 0,5 milioane de euro (1,9 milioane de lei). O apreciere usoara a fost atinsa ieri si de titlurile operatorului portuar SIF Transilvania (SIF3), de 0,5%, aceasta fiind sigura societate de investitii financiare care a inregistrat o apreciere ieri.
Piata RASDAQ a atins ieri o lichiditate de 18,4 milioane de euro (66,3 milioane de lei), 90% din aceasta fiind realizate insa de trei tranzactii DEALS cu titlurile Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), in valoare de 16,8 milioane de euro (60,7 milioane de lei). Pachetul reprezentand 86% din capitalul companiei a fost transferat la un pret de 78,8 lei/actiune, cu 0,1% sub nivelul de referinta.
Alte doua tranzactii speciale importante au mai fost realizate ieri pe piata electronica si cu titlurile producatorului de incaltaminte Banatim Timisoara (BANA), in valoare de 0,7 mi-lioane de euro (2,4 milioane de lei). Pretul de transfer al titlurilor a fost de 0,45 lei/actiune, cu 32,4% peste nivelul de referinta.
Pe plan international principalele burse europene au cunoscut scaderi mult mai usoare fata de cele de la Bucuresti. Astfel, indicele francez CAC-40 scadea inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,4%, indicele FTSE 100 din Marea Britanie se deprecia cu 1,5%, in vreme ce DAX-ul german se afla la nivelul de marti. In Statele Unite, inceputul sedintei de tranzactionare de ieri a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o apreciere de 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO