Burse - Fonduri mutuale

Parlamentarii "fac piata" zilele acestea pe SIF-uri

29.03.2007, 18:36 15

Societatile de investitii financiare (SIF) au urcat ieri in medie cu 2%, dupa ce cu o zi inainte Comisia Juridica din Senat a avizat favorabil proiectul de lege pentru ridicarea pragului de detinere la capitalul SIF de la 1% la 5%. Avizul a fost insa unul pur consultativ. Proiectul a primit insa ieri, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, aviz negativ de la Comisia Buget-Finante, unde fusese trimis de senatorii de la Comisia Juridica.
In iulie 2005, anuntul oficial de majorare a pragului de detinere la SIF de la 0,1% la 1% a dus la o crestere cu 10% a indicelui BET-FI intr-o singura sedinta.
Restul pietei a continuat evolutia negativa, indicele BET pierzand 0,64% pe fondul unei scaderi generale moderate a pietelor internationale.
In jurul orei de inchidere a Bursei de la Bucuresti, principalul indice al Bursei din Franta, CAC 40, se afla in scadere cu 0,25%, in timp ce indicele FTSE 100 al pietei londoneze de capital era in urcare usoara cu 0,04%.
"Intreaga sedinta de tranzactionare a fost marcata de stirea referitoare la SIF care a impins aceste titluri in sus, iar unii investitori au iesit de pe restul actiunilor pentru a cumpara SIF, lucru ce a dus piata pe rosu. Ma asteptam la o urcare mai puternica a BET-FI, dar e mai bine sa avem parte de o crestere moderata si constanta decat de una brusca si de scurta durata", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Indicele BET-FI a urcat in sedinta de ieri cu 2,06%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 8,51 mil. euro (28,66 mil. lei), aproape 48% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Actiunile SIF Banat Crisana au facut obiectul unor tranzactii deal in valoare de 4,17 mil. euro (14,05 mil. lei). Pachetul de 5 milioane de actiuni s-a tranzactionat la un pret de 2,77 lei/titlu, in timp ce pe piata regular SIF Banat Crisana a inchis in urcare cu 1,38% la nivelul de 2,93 lei/actiune.
Indicele general al pietei BET-C a pierdut ieri 0,4% pe fondul unei valori a tranzactiilor la nivelul intregii piete de 17,74 mil. euro. "Desi managerii au prognozat pentru acest an bugete in scadere, sunt sigur ca acestea vor fi depasite iar investitorii vor fi multumiti. Vestile legate de companii sunt bune si piata isi va reveni", spune Simionescu.
Indicele BET se afla acum aproape de nivelul la care a deschis anul, dupa ce in 2006 a inregistrat o urcare de 22%.

Actiunile SIF Moldova au castigat ieri 1,78% pe o lichiditate de 2,36 mil. euro (7,96 mil. lei), reprezentand primul rulaj din piata. De altfel, toate SIF au inchis ieri pe verde, rulajul acestora fiind jumatate din lichiditatea pietei. "Ma asteptam la o revenire a pietei. Se ajunsese la un nivel al preturilor la care nimeni nu mai era dispus sa vanda, iar lichiditatea scazuse drastic. Pe masura ce au urcat preturile, au aparut si pachete la vanzare, urcand valoarea tranzactiilor totale", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 2,86 lei/actiune.

Titlurile Banca Transilvania au pierdut ieri 1,87%, dupa ce in ultima perioada actiunea pare sa se fi incadrat pe un trend usor negativ. Tranzactiile cu titlurile bancii s-au ridicat in sedinta de ieri la 1,8 mil. euro (6,08 mil. lei), fiind al treilea rulaj din piata. "Desi in ultima perioada cursul a scazut, ma astept la o revenire in preajma datei de inregistrare. Faptul ca unii investori speculeaza aceste date de inregistrare va duce la o urcare a cotatiei", spune Adrian Simionescu. Banca a anuntat ca intentioneaza sa distribuie 45 de actiuni gratuite la 100 de titluri detinute. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat la un pret de 1,05 lei/actiune.

Titlurile producatorului de bere Bermas Suceava au pierdut ieri 8,95%, dupa ce ieri a fost ultima zi in care investitorii puteau sa achizitioneze aceste titluri pentru a lua parte la majorarea de capital si distribuirea de dividende. Tranzactiile cu titlurile Bermas au inregistrat ieri o lichiditate de 108.000 de euro (aproximativ 365.000 de lei), cea mai mare atinsa de la mijlocul lunii februarie. Producatorul va distribui actionarilor un dividend brut de 0,14 lei/actiune din profitul net inregistrat in 2006, in valoare de 0,71 mil. euro (2,43 mil. lei), si le va oferi acestora circa o actiune gratuita pentru zece actiuni detinute.

Actiunile producatorului de piese auto Altur Slatina au cazut ieri cu 5,58%, pierzand astfel din cresterea de 14,78% inregistrata in sedinta precedenta, cand SIF Oltenia, actionar majoritar al companiei, a vandut un pachet de 5 milioane de titluri, la un pret de 0,22 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 0,33 mil. euro (1,1 mil. lei). Actiunea a atins ieri o lichiditate de doar 38.000 de euro (130.000 de lei), in conditiile in care luni au fost tranzactionate actiuni Altur in valoare de 0,37 mil. euro (1,26 mil. lei). Compania si-a propus pentru acest an realizarea unui profit de circa 1 mil. de lei, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 4,14 mil. lei.

Actiunile Rompetrol Bucuresti (Vega) au urcat ieri cu 1,82%, pe fondul unui rulaj de 27.000 de euro (aproximativ 92.000 de lei). Pe primul loc in topul rulajelor de pe piata regular a RASDAQ s-a aflat Imotrust, cu o lichiditate de 116.000 de euro (0,39 mil. lei). Grupul Rompetrol se afla in discutii cu sase comanii interesate sa preia o participatie minoritara la grupul petrolier, printr-o majorare de capital in urma careia investitorul va obtine 10-25% din actiuni. RASDAQ-C, principalul indice al bursei electronice, a pierdut in sedinta de ieri 0,44%, valoarea totala a tranzactiilor de pe piata fiind de 4,12 mil. euro (13,88 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO