Burse - Fonduri mutuale

Patriciu are sase pretendenti pentru 25% din Rompetrol

Patriciu are sase pretendenti pentru 25% din Rompetrol
28.03.2007, 19:59 13

Dinu Patriciu, principalul actionar al grupului Rompetrol, spune ca are pe masa sase oferte pentru cumpararea prin majorare de capital a unui pachet de 10-25% din actiunile grupului petrolier, discutiile fiind in desfasurare.
"Avem in continuare discutii, aflate in diferite stadii cu sase companii in ceea ce priveste participarea la capitalul Rompetrol cu 10-25%. Vom alage cea mai profitabila varianta", a declarat ieri seful Rompetrol pentru ZF.
El a precizat ca pe langa pretul pe care il va obtine pe actiuni grupul Rompetrol ia in calcul si avantajele strategice ale asocierii cu investitorii interesati.
Tranzactia era preconizata sa se incheie pana la finalul acestei luni, insa din cauza interesului ridicat al investitorilor, finalizarea acesteia va mai intarzia. Patriciu nu a estimat un termen pentru incheierea tranzactiei. Patriciu este consiliat de banca de investitii Morgan Stanley, care ofera consultanta pentru aceasta tranzactie si a fost mandatata sa gaseasca un cumparator.
Grupul Rompetrol, cu afaceri de 6 miliarde de dolari anul trecut, este inregistrat in Olanda, principalele active fiind rafinaria Petromidia din Romania si reteaua de distributie a carburantilor Dyneff din Franta.
Conform informatiilor aparute pe piata la inceputul acestui an, printre companiile interesate se numara compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.
Grupul austriac OMV a detinut un pachet de 25% in cadrul grupului Rompetrol pana in urma cu doi ani, cand OMV a iesit din afacere vanzandu-si actiunile lui Patriciu dupa ce a castigat contractul de privatizare al Petrom.
Infuzia de capital provenita de la investitorul care va prelua un pachet minoritrar din Rompetrol ar urma sa fie folosita pentru dezvoltarea grupului, tinta fiind de a deveni una din primele zece companii petroliere la nivel european.
Grupul Rompetrol este in primele 20-22 de grupuri petroliere europene, conform lui Dinu Patriciu.
Rompetrol participa in prezent la privatizarea rafinariei sarbesti Naftna Industrija Srbije (NIS) si care ar putea crea sinergii cu Petromidia, datorita pozitionarii pe malul Dunarii.
Patriciu spune insa ca achizitia rafinariei sarbesti nu este prima pe lista de achizitii a grupului "Pe primul loc pentru noi in privinta achizitiilor este achizitia unei rafinarii in Italia sau Franta," a declarat Patriciu pentru ZF. Achizitia este justificata de vanzarile mai mari al grupului prin retelele de distributie de care dispune fata de productia realizata in segmentul de rafinare. Patriciu a precizat ca vanzarile de produse petroliere ale grupului sunt semnificativ mai mari decat productia. Grupul a achizitionat anul trecut reteaua franceza de benzinarii si depozite Dyneff. Grupul intentioneaza sa se extinda in continuare si pe distributie "Intentionam sa achizitionam anul acesta si o retea de distributie in Italia," a declarat Patriciu pentru ZF.
Patriciu estimeaza ca grupul va atinge afaceri de 7,5 mld. dolari (circa 5,7 mld. euro) anul acesta, fara a lua in calcul vanzarile care vor fi realizate de companiile pe care grupul ar putea sa le achizitioneze anul acesta. Patriciu nu a dorit sa dea informatii privind indicatorii de profitabilitate estimati pentru anul acesta.
Afacerile grupului ar urma sa creasca cu 25% fata de cele de anul trecut. Grupul Rompetrol a anuntat ca a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de peste sase miliarde de dolari (circa 4,6 mld. euro).
Patriciu este trimis in judecata in dosarul Rompetrol, fiind acuzat de mai multe infractiuni economice in privinta privatizarii Petromidia si a tranzactiilor cu actiuni Rompetrol Rafinare pe Bursa de Valori. El considera ca justitia il va gasi nevinovat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO