Burse - Fonduri mutuale

Patriciu cere sa fie judecat intr-un singur proces

03.10.2006, 19:46 21

Tribunalul Bucuresti a amanat dezbaterile in dosarul Rompetrol, in care omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata, alaturi de alte 11 persoane, pentru comiterea mai multor infractiuni economice.
Noul termen pentru inceperea dezbaterilor a fost stabilit pentru 1 noiembrie, decizia fiind luata atat pentru ca o parte dintre inculpati au depus cereri privind angajarea unor aparatori, cat si a lipsei de procedura in cazul altora.
La sosirea la sediul Tribunalului Bucuresti, Patriciu a declarat ca a depus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie un memoriu in care cere conexarea tuturor cauzelor in care este cercetat, astfel incat sa fie judecat intr-un singur proces. Dinu Patriciu a contestat in numeroase randuri faptul ca cercetarile in cazul sau ar fi fost finalizate, motiv pentru care prezentarea probatoriului a fost mult intarziata.
De la primul termen al procesului au lipsit patru dintre inculpati, respectiv Sorin Rosca Stanescu, Victor Eros, Cerasela Elena Rus si Florin Iulian Aldea.
Aparatorul presedintelui CNVM Victoria Gabriela Anghelache a declarat ca, in conditiile in care dosarul este deosebit de complex, format din 58 de volume de urmarire penala si cu 12 inculpati, este necesara judecarea lui cat mai rapida.
Avocatul Ana Maria Mihalcescu a precizat ca solicita public ca judecarea sa aiba loc cu celeritate, prin stabilirea de termene cel putin saptamanale, in sedinte cu mai putine dosare. Ea a apreciat ca, in caz contrar, solutionarea fondului cauzei putand sa dureze ani de zile.
Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in acest dosar au fost trimisi in judecata Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Prima infractiune de care este acuzat Patriciu este cea de delapidare, constand in aceea ca, in calitatea sa de administrator al SC Rompetrol SA, si-a insusit, in mod repetat, in perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, in cadrul aceleiasi rezolutii infractionale, suma de 85 mil. dolari provenita din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat si pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd. si The Rompetrol Group BVB Olanda.
Conform rechizitoriului, infractiunea de spalare de bani consta in aceea ca, in aceeasi perioada, a transferat in mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, in suma de 85 mil. USD, pe care le administra in baza Acordului EPSA, prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora.
La Bursa, actiunile Rompetrol Rafinare au castigat ieri 0,44%, inchizand la pretul de 0,0906 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 540 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO