Burse - Fonduri mutuale

PCC şi fondul Carlson au ca obiectiv preluarea Oltchim

PCC şi fondul Carlson au ca obiectiv preluarea Oltchim

Autor: Adrian Cojocar

22.06.2011, 00:06 1056

Nemţii de la PCC şi fondul de investiţii Carlson Private Equityau anunţat că s-au aliat pentru a participa împreună la procesul deprivatizare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

Totodată, cei doi acţionari minoritari ai Oltchim, care deţinîmpreună 31,3% din acţiunile companiei, au anunţat că acţioneazăconcertat şi că au informat instituţia de reglementare despre acestlucru.

"PCC SE şi Carlson au convenit să-şi exercite împreunădrepturile de vot ce revin din acţiunile pe care fiecare dintrecele două societăţi le deţine la Oltchim.

De asemenea, PCC SE şi Carlson au convenit să participe împreunăla procesul de privatizare a Oltchim, odată ce acesta va fiiniţiat, pentru a implementa planul de afaceri al PCC SE la OltchimSA", au anunţat reprezentanţii PCC.

Conducerea Oltchim a declarat în mai multe ocazii că nemţii dela PCC nu sunt demni de a prelua combinatul pentru că nu au forţafinanciară necesară pentru a derula investiţiile de care are nevoieo companie de talia Oltchim, în condiţiile în care combinatulRokita din Polonia al grupului PCC este mai mic decât combinatulromânesc.

Reprezentanţii PCC au recunoscut faptul că preluarea Oltchim arreprezenta una dintre cele mai mari realizări ale grupului nemţescavând în vedere dimensiunea combinatului. Divizia chimică agrupului PCC a înregistrat în primul trimestru vânzări de 129 mil.euro, ceva mai ridicate decât afacerile Oltchim din aceeaşiperioadă, care s-au cifrat la circa 110 mil. euro. Combinatul dinRâmnicu Vâlcea a funcţionat însă mult sub capacitatea proiectată înaceastă perioadă din cauza lipsei de materie primă.

Alianţa dintre PCC şi fondul de investiţii Carlson ar conferiacestora şanse mai mari de izbândă în cadrul procesului deprivatizare şi cresc şansele ca Oltchim să se privatizeze.

Până la această oră PCC este singurul investitor care s-a arătatinteresat de privatizarea Oltchim. Oltchim a fost scoasă în ultimuldeceniu de mai multe ori la privatizare, însă combinatul a ră­masnepreluat ori din cauză că nu a existat un investitor seriosinteresat de com­panie, ori din cauza multiplelor întâr­zieri alestatului care a amânat de pe un an pe altul privatizareacompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO