Burse - Fonduri mutuale

Peste 8.000 de investitori au intrat pe Bursa in primul trimestru, pe minime

12.07.2009, 20:16 20

Un numar de 8.265 de investitori au intrat pe Bursa in primul trimestru al anului, profitand din plin de pe urma raliului de primavara, cand unele actiuni au crescut si cu 100%.
Pe Bursa investeau un numar de 101.121 de investitori la sfarsitul lunii martie, mai mult cu 8.265 fata de finalul anului trecut. Valoarea totala a portofoliilor acestora se ridica la 7,074 mld. lei (1,68 mld. euro), in scadere cu aproape 500 mil. lei fata de finele anului 2008, potrivit statisticilor furnizate de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) care nu tin cont daca un investitor apeleaza la una sau mai multe societati de brokeraj.
In ianuarie si februarie, actiunile listate la Bursa nu au facut decat sa continue tendintele de la finalul anului trecut: lichiditate redusa si scaderi pronuntate in ton cu evolutia pietelor externe, pentru ca din luna martie si pana in mai sa decoleze in ceea ce s-a numit "raliul de primavara". Luna martie a adus un avans de aproape 30% al principalilor indici bursieri, cu un plus spectaculos de peste 33% al BET-FI, indicele celor cinci societatti de investitii financiare, in conditiile in care in ianuarie si februarie indicii bursieri au avut evolutii modeste.
"Incepand de la sfarsitul lunii februarie, numarul conturilor noi deschise de clienti a crescut. Nu s-a inregistrat o rata de crestere ca in 2007 sau inceputul anului 2008, insa a fost o crestere. La societatea noastra de brokeraj, au fost deschise aproximativ 50 de conturi noi in primul trimestru, spre deosebire de primul trimestru din 2007, cand numarul conturilor nou deschise ajungea si la 200", a spus Adrian Simionescu, presedintele societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Investitorii intrati in piata la inceputul anului sunt in mare parte speculatori vizand investitiile pe termene scurte de timp, potrivit lui Simionescu. In primul trimestru din 2007 numarul investitorilor pe Bursa se ridica la aproximativ 70.000.
"N-as spune ca a crescut numarul clientilor noi in primele trei luni si ca preturile mici din piata au atras investitorii. Mai curand ca vechii clienti au devenit tot mai activi odata cu declansarea raliului din aceasta primavara", a spus Lucian Isac, directorul general al societati de brokeraj Estinvest.
Potrivit FCI, un numar 92.419 investitori aveau portofolii mai mici sau egale cu 9.000 euro la sfarsitul lunii martie, cat este plafonul de compensare pentru anul in curs, in timp ce aproape 6.400 au investit pe Bursa mai mult de 9.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO