Burse - Fonduri mutuale

Petrom a adus scaderile pe piata

01.06.2004, 00:00 14

Actiunile Petrom au revenit ieri la tranzactionare dupa o saptamana de absenta, iar vanzatorii de actiuni ale companiei au fost mai numerosi decat cumparatorii. Scaderea actiunilor Petrom a inversat tendinta intregii pieti, care incepuse ziua pe crestere.
Actiunile companiei SNP Petrom au fost cele mai tranzactionate din piata, valoarea actiunilor transferate depasind 22 miliarde lei. Actiunile Petrom au deschis sedinta la 2.480 lei/actiune, in primele trei minute de tranzactionare cotatia pierzand 80 lei. Cursul si-a revenit repede, ordinele de cumparare ale investitorilor urcand pretul pana la 2.550 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a derulat la 2.450 lei/actiune, in scadere cu 3,9% fata de cotatia precedenta.
Toti cei trei indici bursieri au scazut, cel mai mare declin apartinand indicelui BET - FI care a pierdut 2,51%. Brokerii considera ca era normal ca investitorii sa inceapa sa-si marcheze profitul dupa castigurile de saptamana trecuta pe care le-au adus actiunile SIF.
Actiunile SIF au inregistrat ieri primele corectii negative dupa apecierile din ultima perioada. Actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova, care inregistresera cele mai mari cresteri in ultime saptamani au avut ieri cel mai accentuat declin.  Actiunile SIF Oltenia au urcat destul de repede dupa deschidere pana la cotatia maxima a zilei de 5.700 lei/actiune, dar in a doua parte a sedintei tilurlile au intrat pe un trend descendent. Pe fondul unei presiuni la vanzare, cotatia SIF Oltenia a coborat pana la 5.400 lei/actiune, in scadere cu 4,4%. O scadere similara au inregistrat si actiunile SIF Moldova, care au inchis sedinta la 4.840 lei/actiune. In schimb, actiunile SIF Muntenia au incheiat ziua la 4.780 lei/actiune, in scadere cu doar 0,2% fata cu sedinta precedenta. SIF Muntenia a anuntat ca in perioada 7 iunie - 25 august va plati dividendele pentru anul trecut, la aceste dividende avand drept actionarii inregistrat in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 8 martie. Dividendul brut este de 421 lei/actiune, din acesta urmandsa se retina un impozit de 5% penrtu persoanele fizice, respectiv 10% pentru persoanele juridice.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost printre castigatoarele de ieri, aceste titluri inregistrand o apreciere de 0,6%. Pretul la inchidere a fost de 627 lei/actiune, in timp ce valoarea tranzactiilor a fost de 2,8 miliarde de lei.
Sedinta de ieri de la Bursa a fost caracterizata de o scadere generalizata, majoritatea companiilor tranzactionate, inclusiv cele doua banci inregistrand pierderi.
O crestere surprinzatoare au inregistrat inca de la inceputul zilei actiunile Rulmentul Brasov, care au depasit pentru prima data in ultimul an si jumatate valoarea nominala de 1.000 de lei. Cotatia de inchidere a actiunilor Rulmentul a fost de 961 de lei, cu peste 6% mai mare fata de cea anterioara. Compania este detinuta de stat in proportie de peste 50%, dar pachetul statului ar putea fi transferat catre SIOF Transilvania in urmatoarele luni in cadrul unui schimb de actiuni.



Geoana vrea City si obligatiuni in Bucuresti
Candidatul PSD la primaria Capitalei,  Mircea Geoana, a declarat ieri ca industria serviciilor financiare este indispensabila dezvoltarii economice a Bucurestiului, alaturi de celelalte motoare de crestere economica.
Geoana a deschis ieri oficial sedinta de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti. Geoana crede ca este nevoie de o zona specializata in servicii financiare in care sa isi aiba sediul multe dintre societatile care activeaza in acest domeniu. "Trebuie sa gasim o noua zona financiara asemanatoare City-ului londonez pentru ca zona din jurul Bancii Nationale nu mai corespunde nevoilor actuale," a spus el.
"Intre oportunitatile identificate de Morgan Stanley pentru Bucuresti se numara obtinerea de finantare prin emisiune de obligatiuni pe piata internationala, dar si emisiunea de obligatiuni in lei pe piata interna," a spus Geoana. Morgan Stanley este una din cele mai mari banci americane de investitii.
El a mai precizat ca in anul 2007, anul in care este programata aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Capitala va atinge pragul maxim de indatorare permis de lege si nu va putea co-finanta proiectele care vor primi fonduri europene. Legislatia actuala nu permite unei autoritati locale sa aiba intr-un an datorii scadente mai mari de 20% din veniturile bugetului local. Realizarea de emisiuni de obligatiuni se afla printre propunerile mai multora dintre candidatii la primarie.
Geoana a mai apreciat ca investitiile de portofoliu trebuie sa reprezinte o prioritate alaturi de investiiile directe si ca Bucurestiul ar trebui sa primeasca investitii si din partea fondurilor cu capital de risc, ceea ce nu s-a intamplat pana acum.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au pierdut ieri in medie peste 12%. Titlurile Prodlacta au atins pe parcursul zilei un pret minim de 17.500 lei/actiune, cotatia pe care o aveau la inceputul anului.
Actiunile Prodlacta au fost tranzactioante ieri la preturi cuprinse intre 17.500 lei si 21.500 lei/actiune, pretul maxim fiind mai scazut decat cotatia minima din sedinta precedenta. Pe fondul unei presiuni la vanzare, aceste titluri au inregistrat si o lichiditate in crestere, valoarea tranzactiilor depasind 811 milioane lei. Actionarul majoritar al Prodlacta este Asociatia Salariatilor, titlurile compania crescand in primele luni ale anului si datorita trendului general ascendent pe care s-au aflat la inceputul anului companiile controlate de salariati.
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au apartinut producatorului de tesaturi tip bumbac Criortex Oradea. Un pachet total de 4,5% din actiunile Criortex a fost transferat pe parcursul celor patru tranzactii ale zilei cu aceste titluri. Majoritatea tranzactiilor s-au perfectat in jurul pretului de 141.500 eli/actiune, care reprezinta un nou maxim istoric pentu actiunile societatii.  Actionarul majoritar al societatii este compania Roland, care detine o participatie de 58,3%. 
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-a realizat producatorul de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Cotatia Braiconf nu a inregistrat modificari semnificative fata de sedinta de vineri, actiunile companiei fiind tranzactionate tot in intervalul 45.000 - 45.500 lei/actiune. Cotatia medie a inregistrat o apreciere usoara de 0,21%. Valoarea tranzactiilor a fost de 302 milioane lei.
Pe fondul unei lichiditati reduse, actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina au inregistrat o apreciere medie de 4,7%  Cele mai multe din tranzactiile care au implicat actiuni Alprom s-au derulat in jurul pretului maxim de 55.000 lei/actiune. Transferurile au totalizat 257 milioane lei. Alprom a convocat Adunarea Generala a Actionarilor pentru data de 10 iunie in vederea aprobarii priiectului de fuziune cu compania Alro Slatina.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au facut obiectul a 21 tranzactii, toate perfectate la un pret constant de 22.000 lei/actiune. Comparativ  cu sedinta precedenta, titlurile Argus au castigat in medie 2,3%. Actiunile companiei au avut o evolutie pozitiva si la inceputul saptamanii trecute dar care nu s-a mentinut in sedintele urmatoare. Operatiunile de ieri au insumat 546 milioane lei. De la inceputul anului, SIF Oltenia a cumparat mai multe pachete de actiuni Argus, ajungand sa detina in prezent o participatie de 6,7%.
Ieri au revenit la tranzactionare actiunile Eurom Bank, suspendate pentru derularea unei operatiuni de majorare a capitalului social. Cursul mediu de ieri al Eurom a fost de 3.571lei/actiune, in scadere cu 20% fata de valoarea antarioara. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO