Burse - Fonduri mutuale

Petrom cere 600 mil. € cash de la actionari

02.05.2010, 23:07 38

OMV Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie locala,incearca sa stranga in termen de un an 600 de milioane de europrintr-o majorare de capital pentru a-si sustine bugetul record deinvestitii, de 1,6 mld. euro.

Aceasta este prima majorare de capital importanta pe careaustriecii de la OMV o vor face la Petrom dupa preluarea companiei,in 2004, dupa ce compania a reusit sa se finanteze timp de cinciani din surse proprii si din imprumuturi atrase de pe pieteleinternationale.

Actionarii au delegat sarcina strangerii celor 600 mil. eurocatre Directoratul Petrom, condus de Mariana Gheorghe. IntentiaPetrom este de a aduce doar bani proaspeti in companie, in deciziaAGA specificanduse ca majorarea de capital se va realiza "numaiprin actiuni noi si numai in schimbul aporturilor in numerar".

Intrebarea este daca statul, care mai detine prin MinisterulEconomiei circa 20% din actiunile Petrom, va veni cu bani lamajorare, in conditiile in care ar trebui sa subscrie 120 mil.euro. Oficialii ministerului spuneau anul trecut ca sunt de acordcu majorarea capitalului Petrom, dar nu au precizat de unde arputea face rost de bani pentru a subscrie. Actionarii companiei auhotarat amanarea pentru alta adunare generala a majorariicapitalului social prin incorporarea valorii anumitor terenuridetinute de statul roman. Valoarea acestei majorari era de 202 mil.lei (49 mil. euro) si figura pe lista propunerilor care au fostdezbatute in adunarea generala a actionarilor de saptamanatrecuta.

In prezent, compania este evaluata pe Bursa la 4,46 mld. euro,pretul unei actiuni fiind de 0,325 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO