Burse - Fonduri mutuale

Petrom dă dividende record. La Viena se duc 205 milioane euro

Petrom dă dividende record. La Viena se duc 205 milioane euro

Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Cojocar

30.04.2012, 00:08 2876

Acţionarii celei mai mari companii locale, Petrom, unde grupul austriac OMV controlează pachetul majoritar, au aprobat "în unanimitate" distribuirea în acest an a unor dividende record, cu o valoare cumulată de 1,76 mld. lei (402 mil. euro) din profitul anului trecut, acestea fiind cele mai mari dividende acordate de o companie locală.

Valoarea dividendelor nu constituie tocmai o surpriză având în vedere că profitul raportat de compania petrolieră s-a dublat anul trecut, ajungând la aproape 3,7 mld. lei (circa 870 mil. euro), care este de asemenea cel mai mare profit obţinut vreodată de o companie românescă.

OMV, care deţine 51% din acţiuni, va încasa anul acesta dividende de la Bucureşti de 205 mil. euro. În cei şapte ani de când controlează compania austriecii au reuşit să-şi recu­pe­reze investiţia iniţială în acţiuni Petrom numai din divi­den­de, care au însumat circa 730 mil. euro. Creşterea profi­tu­lui a venit din majorarea preţului la ţiţei pe plan interna­ţional şi din scumpirea carburanţilor de către Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO