Burse - Fonduri mutuale

Petrom da inapoi. Petromidia abia se trezeste

25.01.2006, 19:58 18

Actiunile Petrom au pierdut ieri 4%, scaderea fiind totusi considerata de brokeri doar o corectie dupa avansul puternic luat de aceste titluri de la inceputul anului. La nivelul preturilor de luni, cursul Petrom castigase peste 31% in 2006.

Daca Petrom a scazut ieri, in schimb titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat peste 2%.

"Scaderea Petrom cred ca e doar o corectie, in conditiile in care au existat si pe parcursul acestei zile ordine mai mari de cumparare, iar majoritatea analistilor dadeau semnal de cumparare la preturi de pana la nivelul acesta de 0,6 lei/actiune. La nivelul actual, Petrom e, in opinia mea, la pretul corect, asa ca nu ma astept nici la alte cresteri deosebite pe termen scurt", a precizat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.

El spune ca ascensiunea Rompetrol Rafinare este legata si de faptul ca atunci cand piata crestea, aceste actiuni au batut pasul pe loc. "E o incercare de recuperare a decalajului, pe baza informatiilor privind finalizarea preluarii Dyneff. E posibil sa fi intrat la cumparare si investitori straini. Nu cred insa ca Rompetrol Rafinare se va mentine pe o tendinta ascendenta, in conditiile in care grupul s-a indatorat mult pentru a prelua Dyneff, o companie care are profituri modice comparativ cu Petromidia. Iar investitiile pe care vor sa le faca la Dyneff le vor finanta probabil tot cu castigurile obtinute de Petromidia, tot acest context determinandu-ma sa cred ca achizitia Dyneff nu este un factor foarte pozitiv pentru companie pe termen scurt - mediu", considera Ionescu.

Actiunile celor doua companii petroliere au fost cele mai tranzactionate, cu rulaje de peste 7,5 mil. lei (peste 2 mil. euro). Preturile SIF -urilor si-au mai revenit dupa scaderea de 3% de luni, ieri aceste actiuni castigand in medie 0,85.

"In ultima perioada, s-a vazut o reducere a interesului investitorilor straini in a cumpara pe SIF-uri. Cand cumparau SIF-uri, se cumpara de fapt BCR, iar acum cand exista aceasta oferta de actiuni noi lansata de Erste pentru a putea finanta achizitia BCR, unii investitori straini au preferat sa aleaga aceasta modalitate de a cumpara BCR. Dupa ce oferta se va finaliza, cei care nu au putut cumpara prin intermediul acestei operatiuni, in conditiile in care oferta Erste din cate am inteles e deja suprasubscrisa, se vor reorienta asupra SIF-urilor", spune Valerian Ionescu.



Actiunile Petrom au pierdut 4%, ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se la 0,6 lei/actiune. Titlurile companiei au fost cele mai tranzactionate cu un rulaj de 8,3 mil. lei (2,3 mil. euro). Brokerii spun ca pretul actiunilor incearca sa se stabilizeze in jurul pragului de 0,6 lei/actiune, considerat de unii brokeri si analisti drept pretul corect in acest moment. "Daca ne uitam si pe piata futures, contractele cu scadenta in martie care au la baza actiuni Petrom se tranzactioneaza la preturi cu pana la 5% mai mari decat cotatiile de pe piata spot. Cred ca in perioada urmatoare, pretul titlurilor Petrom se va stabiliza in intervalul 0,58-0,63 lei/actiune", spune Octavian Molnar, presedintele IFB Finwest.



Titlurile Compa au pierdut aproape 2%, in ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni pentru a putea participa la majorarea de capital pe care intentioneaza sa o deruleze societatea. "In opinia mea, Asociatia Salariatilor intentioneaza sa faca aceasta operatiune special pentru a castiga niste bani inainte de a lua decizia desfiintarii. Daca ar fi facut majorarea cu prima de emisiune, nu ar fi avut probabil banii necesari pentru a subscrie astfel incat sa-si pastreze cota majoritara in cadrul Compa. Prin modul in care au facut-o, societatea nu castiga foarte mult, si eu cred ca e o operatiune care nu e necesara companiei, derulata special pentru a avantaja actionarul majoritar", considera Ionescu.



Actiunile Sinteza au mai inregistrat o scadere puternica, de peste 13%, dupa caderea de 15% din sedinta precedenta, dar aceste declinuri vin dupa ce cursul titlurilor castigase saptamana trecuta in jur de 60%. Presiunea puternica la cumparare care a existat pe aceste actiuni s-a datorat, spuneau brokerii, investitorului interesat de preluarea societatii dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor care controla compania. Brokerii mai spun ca scaderile din ultimele zile nu inseamna neaparat ca acel investitor a terminat de cumparat, fiind posibil doar sa fi luat un repaus, pentru a profita si de faptul ca piata s-a aflat pe scadere in acest interval de timp.



Actiunile Oltchim au pierdut aproape 1%, pe fondul unor tranzactii modeste, de pana la 0,16 milioane de lei (in jur de 44.000 de euro). Brokerii spun ca Oltchim poate fi un titlu interesant pentru investitorii cu aversiune redusa la risc, situatia companiei fiind in continuare caracterizata de mai multe incertitudini. Cine e dispus sa riste foarte mult in speranta unui castig foarte mare poate sa se uite si la Oltchim. Daca s-ar produce anularea acelei hotarari de majorare a capitalului si a datoriilor societatii, atunci intr-adevar Oltchim ar fi o actiune foarte atractiva", considera Valerian Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj CA IB Securities.



Titlurile Rompetrol SA (VEGA) au pierdut aproape 3%, intr-o zi in care Rompetrol Rafinare (Petromidia), cealalta companie din grupul Rompetrol, a plusat cu aproape 3%. La inchidere, actiunile VEGA au fost cotate la pretul de 0,0631 lei/actiune. "Eu nu am mai vazut sa fie un interes pe VEGA, chiar daca are actiuni la Petromidia, in fond cine vrea sa cumpere actiuni in Petromidia poate sa o faca in mod direct", spune Valerian Ionescu. Lichiditatea actiunilor VEGA a fost foarte redusa in ultimele luni, nici ieri tranzactiile realizate cu aceste titluri nefiind ridicate. Operatiunile derulate cu actiunile Rompetrol SA nu au depasit ieri nivelul de 60.000 de lei (putin peste 16.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO