Burse - Fonduri mutuale

Petrom este cea mai valoroasă companie listată din România

Petrom este cea mai valoroasă companie listată din România

Autor: Roxana Pricop

22.08.2012, 00:07 1062

Compania petrolieră OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV în proporţie de 51% din acţiuni, este cea mai valoroasă companie listată din România, cu o capitalizare bursieră de 21,7 miliarde de lei (4,86 mld. euro, 6 mld. dolari), urmată pe locul al doilea de Fondul Proprietatea şi de banca BRD-SG.

Spre deosebire de bursa americană, unde o companie producătoare de telefoane este cea mai valoroasă, pe bursa locală, companiile din sectorul energetic şi cel financiar bancar sunt cele care conduc în clasamentul celor mai valoroase. La Bucureşti nu este listată nicio companie de IT&C.

Petrom ocupă primul loc cu o capitalizare bursieră de 21,7 miliarde de lei.

Maximul istoric atins de Petrom a fost în februarie 2006, când compania valora 36,5 miliarde de lei. Fondul Proprietatea are o valoare de piaţă de 7,38 miliarde de lei şi este a doua cea mai valoroasă companie listată. O parte din valoarea de piaţă a fondului se datorează însă Petrom, pentru că fondul deţine 20% din acţiunile Petrom. A treia cea mai valoroasă companie listată este BRD-SG cu o capitalizare bursieră de 5,9 mi­liarde de lei.

Valoarea totală a companiilor româneşti listate la Bursa din Bucureşti este de 54 miliarde de lei (15 mld. dolari), de patruzeci de ori mai mică decât capitalizarea Apple, cea mai valoroasă companie listată din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO