Burse - Fonduri mutuale

Petrom mai renunta, discret, la o participatie

07.02.2007, 18:13 37

Petrom, cea mai mare companie romaneasca aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a transferat la sfarsitul anului trecut pachetul de 40% pe care il detinea in capitalul firmei M-I Petrogas Services Romania, catre M-I Holdings din Insulele Virgine, in cadrul unei tranzactii neanuntate la Bursa de Valori si a carei valoare nu a fost facuta publica.
Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, M-I Holdings din Insulele Virgine si-a majorat capitalul la M-I Holdings Petrogas Services Romania la 90% in urma derularii acestei tranzactii.
Reprezentantii Petrom sustin ca decizia se inscrie in strategia companei de a se concentra pe activitatile de baza. M-I Petrogas Services Romania are ca obiect de activitate asigurarea serviciilor anexe extractiei petrolului si gazelor naturale si la sfarsitul anului 2005 compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 5 milioane de euro. Potrivit reprezentantilor companiei, Petrom este cel mai important client al M-I Petrogas Services Romania, avand o pondere in cifra de afaceri de aproximativ 60% pentru anul trecut. Sursele citate au precizat ca relatiile comerciale dintre cel doua companii vor urma, singurul motiv pentru care Petrom a renuntat la pachetul sau de actiuni fiind faptul ca aceste servicii nu erau direct legate de activitatea de productie, segment pe care Petrom doreste sa-si canalizeze eforturile.
Petrom nu a remis niciun comunicat de instiintare Bursei de Valori Bucuresti, reprezentantii sai motivand acest lucru prin faptul ca valoarea tranzactiei nu a depasit 10% din valoarea totala a activelor, limita de la care Petrom este obligata sa instiinteze Bursa.
La noua luni, valoarea activelor, potrivit raportului financiar al Petrom, erau in valoare de aproximativ 5 miliarde de euro. In aceste conditii, valoarea tranzactiei ar fi trebuit sa fie de peste 500 de milioane de euro pentru ca Petrom sa informeze si Bursa. Din actionariatul companiei M-I Petrogas Services Romania mai face parte si Romgaz, principalul producator de gaze din Romania, care detine o participatie de 10%.
De asemenea, Petrom a vandut actiunile detinute la compania cu activitati in foraj petrolier, marin si constructii M I Petrotrans Services Bucuresti, reprezentand 40% din capitalul social, catre M L Holding, actionar care controla 50% din titluri. In urma transferului, M L Holding, societate cu sediul social in Insulele Virgine Britanice, cu actionari necunoscuti, va detine 90% din capitalul social, iar Romgaz - 10%.
Capitalizarea bursiera a Petrom a ajuns ieri la 10,1 miliarde de euro. Ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Petrom a fost de 0,60 lei/actiune, in scadere cu 0,8% comparativ cu sedinta de tranzactionare precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO