Burse - Fonduri mutuale

Petrom pierde 68% din profit şi intră din nou sub „umbrela“ instrumentelor de acoperire a riscurilor

OMV Petrom operează peste 540 de benzinării în România, fiind liderul pieţei de carburanţi cu o cotă de 34%

OMV Petrom operează peste 540 de benzinării în România, fiind liderul pieţei de carburanţi cu o cotă de 34%

Autor: Roxana Petrescu

19.05.2015, 00:08 856

Bursa a reacţionat negativ la rezultatele anunţate de Petrom, acţiunile companiei marcând o scădere de 1,23% în şedinţa de ieri.

Scăderea rezultatelor Petrom din primul trimestru al anului aminteşte de evo­luţia companiei de la finalul lui 2008 - începutul lui 2009, perioadă marcată de prăbuşirea preţului petrolului după că­derea Lehman Brothers.

Acum este însă cu totul altă criză, spune Andreas Matje, directorul financiar al singurului producător de petrol şi gaze din România. La fel ca în 2008 însă, Petrom a decis din nou să-şi protejeze o parte din producţia de hidrocarburi prin instrumente de acoperire a riscului.

„Trecem prin momente dificile, dar ne-am poziţionat bine astfel încât să ne putem conserva cash-flow-ul. Ceea ce se întâmplă acum este diferit faţă de 2008-2009. La acel moment ne-am confruntat cu o criză globală care a afectat toată economia, toţi am fost afectaţi. Acum este diferit pentru că preţul ţiţeiului a scăzut din cauza specificului pieţei şi trebuie să gestionăm modul în care este afectat cash-flow-ul. Cum am spus la început, cred că suntem într-o poziţie bună, ne-am revizuit investiţiile şi costurile şi am luat măsurile potrivite, ceea ce se va reflecta în rezultatele viitoare“, spune Andreas Matje, 50 de ani, directorul financiar al OMV Petrom. Matje a preluat funcţia de director financiar al OMV Petrom la 1 ianaurie 2013. Petrom a anunţat ieri vânzări în scădere cu 19%, până la 4,27 miliarde de lei în primul trimestru şi un profit net cu 68% mai mic, de 345 de milioane de lei. Aceste cifre aproape au anulat vestea bună privind creşterea producţiei de petrol şi gaze, rezultat al bugetelor de investiţii de un miliard de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO