Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a castigat 6% pe o cerere de actiuni in crestere

26.07.2006, 19:02 14

Companiile din grupul Rompetrol de la cota Bursei au fost ieri vedetele zilei pe piata de capital, inregistrand cele mai mari cresteri dintre actiunile de pe piata. Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat 6%, pe o lichiditate aproape tripla fata de sedinta prece-denta, in timp ce titlurile Petros au sarit cu peste 8%, pe un volum totusi foarte redus.
Celelalte actiuni mari de pe piata au avut ieri o evolutie relativ stabila. SIF-urile au inregistrat o scadere nesemnificativa, in timp ce cresterea Petromidia, la care s-a adaugat avansul de 2% inregistrat de Petrom si aprecierea de aproape 1% a Bancii Transilvania, a tras in sus indicele BET cu 1,5%.
"Cresterea actiunilor a venit pe fondul valului de sentiment pozitiv existent pe companiile din grupul Rompetrol, dupa ce doua agentii de rating au imbunatatit ratingul grupului, iar acum s-a ajuns in etapa finalizarii cercetarilor in dosarul Rompetrol. Nu stiu de ce, dar investitorii au asteptari pozitive legate de acest lucru, desi va mai dura pana se va lamuri situatia, in conditiile in care procesul se va intinde foarte probabil pe durata mai multor ani", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
El a adaugat ca tinand cont de modul in care au evoluat actiunile Petromidia in ultima perioada, "in mod cert piata se asteapta ca Rompetrol Rafinare sa raporteze rezultate bune la sase luni".
"Eu nu ma astept insa ca rezultatele sa fie pozitive. Vom vedea o imbunatatire a situatiei fata de primul trimestru, dar nu cred ca au putut recupera complet pierderea din primele trei luni ale anului", considera Iulian Panait.
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 4,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro).

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au castigat aproape 6%, inchizand sedinta la pretul de 0,884 lei/actiune, foarte aproape de maximul zilnic. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au insumat 3,6 milioane de lei (1,01 milioane de euro). Compania a anuntat ieri ca amana cu o zi data prezentarii rezultatelor financiare la sase luni. Petromidia va raporta datele financiare din primul semestru pe 2 august.

Actiunile Rompetrol Well Services (Petros) au fost castigatoarele zilei cu un avans de 8,2%, dupa ce pe parcursul zilei pretul sarise si cu peste 11%. Valoarea tranzactiilor a fost insa redusa, de circa 21.000 de euro. "Evolutia acestor actiuni a fost relativ buna de-a lungul timpului, trendul fiind mult mai stabil decat al celorlalte actiuni din grupul Rompetrol, si cresterea aceasta se inscrie practic in tendinta ascendenta pe care se afla titlurile pe termen mediu si lung", spune Panait.

Titlurile Bancii Carpatica au urcat ieri cu 4,8%, crestere considerata de analisti o revenire dupa scaderile recente. "Carpatica a revenit practic la maximul atins cand toata piata crestea. Apoi, pentru aceste actiuni a urmat o zi - doua de scaderi mai mari, in timp ce restul actiunilor se stabilizau", a precizat Iulian Panait. Ultima tranzactie cu actiunile bancii s-a realizat la pretul de 0,545 lei/actiune, nivelul maxim atins pe parcursul zilei.

Titlurile companiei hoterliere Intercontinental au inregistrat o noua apreciere puternica, castigand ieri aproape 15%. In ultima saptamana s-a observat o revenire a cumparatorilor pe aceste actiuni, dupa ce in ultimele luni intrasera intr-un con de umbra. In crestere a fost si lichiditatea titlurilor, tranzactiile de ieri insumand circa 0,5 milioane de lei (0,14 milioane de euro). La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 0,124 lei/actiune.

Actiunile Condmag Brasov au facut obiectul a doua tranzactii speciale pe piata RASDAQ prin care s-a transferat un pachet de 1,4 milioane de actiuni, reprezentand 0,8% din capitalul social al companiei. Probabil, aceste actiuni provin din pachetul pe care Pompei Hadarean il mai avea, dupa ce si-a vandut cea mai mare parte a actiunilor detinute in cadrul Condmag. Tranzactiile s-au derulat la pretul de 0,8 lei/actiune, valoarea lor fiind de 0,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO