Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, marje de rafinare mai reduse

26.10.2006, 19:33 10

Rompetrol Rafinare, principala companie din Romania a grupului petrolier condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a pierdut inca 2 mil. euro pe trimestrul al treilea, pe fondul scaderii marjelor de rafinare. Petromidia a anuntat ieri o pierdere de 41 mil. lei (11,6 mil. euro) pe primele noua luni ale anului, fata de castigul de 408,8 mil. lei (aprox. 115 mil. euro) raportat in aceeasi perioada a anului trecut.
Profitabilitatea redusa a fost cauzata de marjele de rafinare care s-au redus in trimestrul al treilea, dupa ce in iunie atinsesera un nivel semnificativ ce urma unor valori modeste din primul trimestru. Pretul titeiului a continuat sa se mentina la cote ridicate, contabilizand o majorare medie de 25% in primele noua luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce cresterea pretului produselor petroliere a fost mult mai moderata, potrivit datelor furnizate de Rompetrol.
Cifra de afaceri a companiei a ajuns pe primele noua luni la 4,02 mld. lei (1,14 mld. euro), in crestere, in euro, cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor neconsolidate prezentate de companie, elaborate in conformitate cu stardele romanesti de contabilitate.
Impreuna cu filialele sale - benzinariile, petrochimia si depozitele - Rompetrol Rafinare a a obtinut o cifra de afaceri de 1,5 mld. $ (1,18 mld. euro), in crestere cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pierderile nete consolidate ale Rompetrol Rafinare se ridica la 4,6 mil. euro fata de profitul net de 90 mil. euro raportat in aceeasi perioada a anului trecut.
In ciuda reducerii profitabilitatii, reprezentantii Petromidia spun ca au reusit in ultimele luni sa reduca costurile de operare ale rafinariei.
"Al treilea trimestru al acestui an a marcat incheierea unui ciclu de investitii derulate succesiv de la preluarea Petromidia, proiecte importante ale caror rezultate au fost deja vizibile in ultimele luni. Acestea au asigurat o productie constanta, efectul regasindu-se in scaderea semnificativa a costurilor de operare", afirma Cosmin Cocean, director al Petromidia.
Intregul grup Rompetrol, care include si reteaua franceza de benzinarii Dyneff, a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de 3,37 mld. euro, dublu comparativ cu perioada similiara a anului trecut. In perioada analizata, pierderea neta s-a situat la 2,36 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO