Burse - Fonduri mutuale

Piata a crescut din nou, dar lichiditatea se mentine redusa

06.04.2007, 21:14 12

Bursa a urcat ieri moderat, o crestere mai importanta de 1,4% fiind inregistrata de titlurile societatilor de investitii financiare (SIF), dar si de indicele care urmareste evolutia tuturor actiunilor din piata, BET-C. Acesta din urma a castigat 1,34% in conditiile unei lichiditati scazute de numai 9,6 mil. euro.
"Clarificarea intr-o anumita masura a situatiei politice a avut un impact pozitiv, atat actiunile lichide cat si cele mai putin lichide inregistrand cresteri in ultima sedinta", spune Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza la Intercapital Invest.
Indicii internationali au avut ieri parte de oscilatiile obisnute. La ora inchiderii editiei principalul indice al pietei bursiere londoneze FTSE 100 se afla in urcare cu 0,22%, in timp ce indicele francez CAC 40 era in coborare cu 0,2%.
Indicele pietei electronice RASDAQ a sarit ieri cu 2,54%, de la inceputul anului cresterea acestuia fiind de peste 45%. Indicele general al Bursei BET-C a urcat fata de prima sedinta din acest an cu numai 8%.
"Totusi, este de remarcat ca in ultima perioada investitorii au acordat o atentie mai ridicata actiunilor mai putin vizibile, acest lucru fiind demonstrat de cresterea mai accelerata a indicelui BET-C, comparativ cu ceilalti indici ai BVB, dar si de aprecierile importante ale indicilor RASDAQ", spune Andreea Ciobanu.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punct de vedere al lichiditatii si capitalizarii bursiere, a urcat ieri cu 0,25% pe fondul unei valori a tranzactiilor totale de 9,64 milioane de euro (32,15 milioane de lei).
SIF-urile au fost din nou printre cele mai tranzactionate actiuni din piata, in topul celor mai lichide titluri infiltrandu-se ieri actiunile Bancii Transilvania si cele ale producatorului de aluminiu primar Alro Slatina, care au urcat din nou cu aproape 15%, maximul admis intr-o sedinta de tranzactionare.
Indicele BET-FI a castigat in sedinta de ieri 1,42%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii fiind de 3,87 milioane de euro (12,92 milioane de lei), peste 40% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
"Pe termen mediu, pana la noi vesti legate de contextul politic, nu ma astept la evolutii majore. Probabil vom asista la usoare reveniri", a mai spus responsabila departamentului de analiza de la Intercapital Invest.

Actiunile SIF Moldova au crescut ieri cu 2,08%, pe fondul unui rulaj de 0,5 mil. euro (1,67 mil. lei), al cincilea rulaj din piata. Topul rulajelor de la Bursa a fost condus de SIF Banat-Crisana, cu o lichiditate de 1,42 mil. euro (4,75 mil. lei). De altfel, grupul SIF-urilor a atins ieri o lichiditate de 3,88 mil. euro (12,95 mil. lei), reprezentand 40,26% din totalul tranzactiilor inregistrate la Bursa de Valori, de 9,64 mil. euro (32,16 mil. lei). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 2,95 lei/actiune, dupa ce maximul atins a fost de 2,95 lei/actiune, foarte aproape de pragul psihologic de 3 lei/actiune. Indicele BET-FI a atins ieri valoarea de 59.759,78 puncte.

Actiunile companiei de transport a energiei electrice Transelectrica au pierdut ieri 0,21%, valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la 0,30 mil. euro (aproximativ 1 milion de euro). Compania si-a bugetat pentru acest an un profit de patru ori mai scazut decat cel realizat in 2006. "Istoria estimarilor de profit din BVC la Transelectrica arata o prudenta mult prea ridicata in prognoza si trebuie sa avem in vedere ca acestea au fost facute la inceput de an si multe din variabilele de care s-a tinut cont atunci s-au schimbat de mai multe ori pe parcursul anului. Acest lucru se poate intampla si anul acesta", spune Andreea Ciobanu.

Titlurile Petrom au pierdut ieri 0,88%, pe fondul unui rulaj de 215.000 de euro (0,72 mil. lei). "SNP a evoluat in ultima perioada intr-un canal cuprins intre 0,54 lei/actiune si 0,64 lei/actiune. Ramane de vazut daca va rezista la 0,54 lei/actiune", spune Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza al societatii de brokeraj Intercapital Invest. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat la un pret de 0,56 lei/actiune, maximul sedintei fiind de 0,57lei/ titlu. Petrom va investi aproximativ 80 de milioane de euro pentru constructia noului sediu central al companiei, care se va afla in nordul Capitalei, langa lacul Straulesti.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au pierdut ieri 0,97%, fiind prima scadere pentru aceste actiuni in ultima saptamana. Trazactiile cu titlurile companiei au inregistrat ieri un rulaj in scadere de aproximativ 140.000 de euro (0,47 mil. lei), fata de cele 1,18 mil. euro (3,95 mil. lei) tranzactionate miercuri. Actiunile companiei au crescut cu peste 11%, de la un inceputul lunii trecute. "Cresterile nu sunt justificate fundamental, insa un motiv al lor poate fi pus si pe seama stirilor legate de constituirea noului Guvern si posibilitatea preluarii unui pachet semnificativ din Grupul Rompetrol de un alt investitor", spune Andreea Ciobanu de la Intercapital Invest.

Actiunile Electromagnetica Bucuresti au sarit ieri cu 9,59%, iar tranzactiile cu titlurile companiei au fost de 0,4 mil. euro (1,36 mil. lei), fiind al doilea rulaj din piata. Compania a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un profit de 5,7 ori mai mare decat cel atins in aceeasi perioada a lui 2005, de 1 milion de euro (3,44 mil. lei). Cifra de afaceri aferenta aceleiasi perioade a crescut cu 73%, pana la un nivel de 17,9 mil. euro (62,3 mil. lei). Pentru tot anul trecut, compania a inregistrat un castig de 2,52 mil. euro (8,89 mil. lei) si o cifra de afaceri de 58,2 mil. euro (205,3 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la un pret de 1,6 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO