Burse - Fonduri mutuale

Piata a recuperat 25% in doua zile. Cat va mai tine ritmul?

Piata a recuperat 25% in doua zile. Cat va mai tine ritmul?
14.10.2008, 19:33 16

Ultimele doua sedinte de tranzactionare au consemnat o revenire puternica a investitorilor la Bursa, dupa ce saptamana trecuta aceasta ramasese fara cumparatori.

Stirile pozitive din ultimele zile, printre care decizia statelor europene de a ajuta sistemul bancar, precum si increderea oferita de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu in sistemul bancar local, impreuna cu preturile extrem de mici inregistrate de actiunile din piata au dus la un interes puternic al investitorilor pentru piata de capital.
"Investitorii s-au mai linistit dupa problemele de saptamana trecuta. Cine a intrat la cumparare in ultimele doua sedinte nu a intrat pentru a vinde rapid. In plus, odata cu revenirea increderii afara si la noi, banii investiti in actiuni au inceput sa para din nou siguri", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.
Societatile de investitii financiare au fost cele mai avantajate, acestea reusind sa recupereze in doua sedinte circa 25%, dupa ce saptamana trecuta s-au prabusit cu circa 45%. De altfel, daca saptamana trecuta piata a ramas la un moment dat fara cumparatori, ieri piata a reusit sa ramana fara vanzatori.
"Vineri a fost o sedinta atipica si irelevanta, evolutia fiind cauzata in primul rand de panica din piata. La inceputul saptamanii m-am asteptat sa avem parte de reveniri puternice, si am putea chiar sa recuperam intr-o luna de zile ce am pierdut saptamana trecuta. In continuare nu o sa fie usor, deoarece intotdeauna ritmul de crestere al pietei este mult mai incet fata de ritmul de pierdere", spune Dragolea.
Investitorii au tranzactionat in sedinta de ieri circa 150 milioane de actiuni, valoarea totala a tranzactiilor din piata ridicandu-se la 14,5 milioane de euro (54,6 milioane de lei). Dintre acestea, Bursa a atras aproape 13 milioane de euro (48,8 milioane de lei), in vreme ce RASDAQ a avut o lichiditate de 1,5 milioane de euro (5,8 milioane de lei)
Pe langa SIF-uri, care au crescut ieri aproape cu 15% fiecare, si ceilalti emitenti au reusit astfel de aprecieri, indiferent de volumul de tranzactionare si de lichiditatea atinsa. De exemplu, Petrom (SNP), care a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 4,6 milioane de euro (17,4 milioane de lei), s-a apreciat cu 13,45%, in vreme ce Alro Slatina (ALR), care a inregistrat unul dintre cele mai mici rulaje, de 26.000 euro (97.800 lei), s-a apreciat cu 15%.
Per ansamblu, indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 11,51%, indicele celor mai lichide zece companii, BET, s-a apreciat cu 10,62%, in vreme ce BET-XT, cel mai reprezentativ indice al pietei, a crescut cu 11,28%.
"Pentru restul anului nu se poate astepta nimeni la minuni, nu trebuie sa speram la recuperari spectaculoase. Daca situatia de pe pietele externe se va schimba si va disparea panica, anul viitor am putea asista la o schimbare de trend", crede Dragolea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO