Burse - Fonduri mutuale

Piata a schimbat directia la mijlocul zilei

27.03.2007, 18:13 17

Brokerii au fost ieri surprinsi de corectia generala a Bursei de la noi, iar revenirea rapida de la sfarsitul saptamanii trecute s-a dovedit a fi doar "un foc de paie".
Piata a inchis prima sedinta a saptamanii in cadere medie cu 3% la nivelul societatilor de investitii financiare si aproape 0,9% la nivelul indicelui BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni in functie de capitalizare si lichiditate.
Valoarea tranzactiilor a fost luni de doar 8 milioane de euro, mai putin de jumatate fata de nivelul inregistrat vineri.
Brokerii vad o continuare a trendului descendent, in conditiile in care piata a pierdut o parte a avansului din ultimele doua sedinte de saptamana trecuta.
"Nu ma asteptam la o corectie atat de puternica in debutul saptamanii. Restul pietelor internationale nu au avut evolutii negative, iar eu cred in continuare ca exista o corelatie puternica intre ceea ce se intampla pe bursele straine si evolutia indicilor locali", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Corectia puternica a pietei a venit ieri in conditiile in care pietele externe mergeau nedecis la ora inchiderii Bursei de la noi. CAC 40, principaul indice al bursei din Franta, se afla in scadere cu 0,2%, in timp ce indicele londonez FTSE 100 inregistra o urcare de 0,24%.
Indicele general al pietei de la Bucuresti BET-C a coborat in sedinta de ieri cu 0,5% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 8,08 mil. euro (27,14 mil. lei).
Actiunile Turism Felix au scazut ieri pentru prima data de la listarea acestora la categoria a doua a Bursei in urma cu patru sedinte, pierzand 2,01% pe fondul unui rulaj in scadere de 0,24 mil. euro (0,83 mil. lei).
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia titlurilor celor cinci societati de investitii financiare, a cazut ieri cu 3,1%, valoarea tranzactiilor cu SIF fiind de 4,46 mil. euro (14,97 mil. lei), peste 55% din valoarea totala a tranzactiilor.
"Personal ma astept la o cadere si mai serioasa decat cele de pana acum, in conditiile in care tot mai multi analisti la nivel international prevad o inrautatire a situatiei econmiei americane. Aceasta, combinata cu inflatia, va duce la o intrare pe trend descendent a bursei de pe Wall Street si la o cadere si mai puternica la noi. Indicii locali au insa sanse sa urce anul acesta, in conditiile in care multe companii sunt inca subevaluate", spune Andrei Anghel, analist la Confident Invest.

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 0,92%. Titlurile bancii s-au aflat pe locul trei in topul rulajelor de la Bursa, atingand o lichiditate de 0,9 mil. euro (3,02 mil. lei). "E normal ca anuntul de majorare de capital sa nu mai duca la cresteri de curs. Desi randamentele de pana acum au fost foarte mari, investitorii incep sa se intrebe daca banca chiar merita investitia", spune Andrei Angel, analist la Confident Invest. Banca va emite circa 1,78 miliarde de actiuni noi, cu o valoare nominala de 0,1 lei/actiune, ce vor fi distribuite gratuit actionarilor, acestia urmand sa primeasca circa 45,3 actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute.

Titlurile SIF Muntenia au pierdut in sedinta de ieri 3,87%, societatea de investitii financiare inregistrand un rulaj de 1,64 mil. euro (0,49 mil. lei). Activele nete ale celor cinci societati de investitii au crescut in februarie cu 5,1%, pana la un nivel de 2,46 mil. euro (8,35 mil. lei). SIF Muntenia a inregistrat a doua crestere de activ, de 5,8%, dupa SIF Transilvania, cu 6,4%. SIF Muntenia a propus actionarilor la inceputul lunii distribuirea unui dividend brut de 0,07 lei/actiune din profitul net realizat anul trecut. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat la un pret de 1,74 lei/actiune, dupa ce in timpul sedintei au atins un maxim de 1,81 lei/actiune.

Titlurile societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj au pierdut ieri 0,99%. Tranzactiile cu actiunile Broker au inregistrat un rulaj de aproximativ 154.000 de euro (517.000 de lei). Societatea va emite in urma fuziunii cu firmele HTI Valori Mobiliare, Investco si Transilvania Capital 33,78 milioane de actiuni noi, cu valoarea nominala de 0,5 lei, pentru acoperirea aportului companiilor absorbite. Astfel, Broker va oferi 81 de actiuni proprii pentru o actiune Investco, 1.755 de titluri pentru o actiune HTI si 4,84 titluri pentru o actiune Transilvania Capital. Majorarea de capital prevazuta se ridica la 21,2 milioane de euro (71,5 milioane de lei).

Actiunile producatorului de tevi TMK Artrom Slatina s-au apreciat ieri cu 0,69%, pe fondul unei lichiditati de 44.000 de euro (aproximativ 150.000 de lei). Producatorul are in derulare contracte in valoare de 189 mil. euro cu alte firme apartinand grupului rus TMK, contractele fiind valabile pana la 31 decembrie 2007, cu optiunea de prelungire pentru inca un an. Cele mai importante contracte sunt pentru vanzarea de tevi catre firmele Eurosinara, din Italia, si Sinara Handel, din Germania, valoarea acestora ridicandu-se la 188 mil. euro. Artrom are propusa pentru 2007 o cifra de afaceri de 176 mil. euro (230 mil. lei). Compania nu va propune actionarilor acordarea de dividende.

Actiunile producatorului de fire si cabluri electrice Iproeb Bistrita au pierdut ieri 3,52%. Titlurile companiei s-au aflat ieri pe locul doi in preferintele investitorilor de pe piata regular a RASDAQ cu un rulaj de 192.000 de euro (643.000 de lei), dupa Imotrust Arad, cu un rulaj de 0,34 mil. euro (1,14 mil. lei). Tranzactiile cu tilturile Iproeb au reprezentat ieri 22,80% din piata regular, de 0,84 mil. euro (2,80 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al bursei electronice, a pierdut ieri 0,03%, valoare totala a tranzactiilor fiind de 0,99 milioane de euro (3,34 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Iproeb s-a perfectat ieri la un pret de 2,74 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO