Burse - Fonduri mutuale

Piata de obligatiuni incepe sa iasa la suprafata cu tranzactii de aproape 100 mil. euro

Piata de obligatiuni incepe sa iasa la suprafata cu tranzactii de aproape 100 mil. euro

Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest

11.12.2007, 20:15 55

Piata obligatiunilor listate la Bursa s-a dinamizat puternic incepand cu luna noiembrie, investitorii tranzactionand obligatiuni de 90-100 milioane de euro numai din acel moment, reprezentand aproape jumatate din valoarea totala a tranzactiilor derulate in acest an.
Cea mai mare parte a tranzactiilor s-au derulat totusi doar cu obligatiunile unui singur emitent, Banca Europeana de Investitii (BEI), in aceasta perioada transferandu-se aproape intreg pachetul de 3 milioane de obligatiuni emis de banca.
In atentia investitorilor s-au aflat si obligatiuni municipale sau cele emise de unele banci precum Banca Comerciala Carpatica sau ProCredit Bank.
Brokerii spun ca intre posibilele explicatii pentru cresterea interesului pentru obligatiunile listate se afla criza financiara internationala, care a indreptat fondurile de investitii spre instrumente financiare mai sigure, dar si evolutiile locale, unde leul a inregistrat pierderi mari in fata euro in ultima perioada.
Concentrarea tranzactiilor spre obligatiunile BEI, unde principalii cumparatori au fost investitori straini, potrivit informatiilor din piata, ar putea sugera astfel ca investitorii mizeaza pe o stabilizare a cursului leu/euro sau chiar pe o reluare a aprecierii leului.
"Cresterea interesului pentru obligatiuni are ca o posibila explicatie si orientarea investitorilor in contextul scaderii pietelor de actiuni internationale spre instrumente mai stabile, cu un risc mai mic si care, in acelasi timp, aduc randamente pe care le consider ca fiind bune", a declarat Valentin Miron, directorul general al societatii de consultanta VMB Partners.
Obligatiunile BEI, de exemplu, ofera o dobanda fixa de 7% pe an, platibila anual in luna mai, scadenta obligatiunilor fiind in mai 2014.
Ieri s-a derulat o noua tranzactie cu aceste obligatiuni, in valoare de circa 70,3 milioane de lei (peste 20 de milioane de euro), prin care s-au transferat 0,67 milioane de obligatiuni. Pachetul reprezinta 22,5% din numarul total de obligatiuni emise.
Tranzactii mari derulate in ultima perioada au fost un semn, spun brokerii, asupra potentialului de crestere pe care aceasta piata il are.
"Dupa ce au fost listate emisiunile de obligatiuni ale BEI si BCR, noi mizam sa se dinamizeze piata. Speram ca existenta acestor emisiuni pe piata sa atraga investitorii, cei care nu au subscris in momentul lansarii ofertelor sa vina, sa studieze emisiunile si ulterior sa intre pe piata", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Existenta acestor oferte foarte mari creeaza premisele pentru cresterea lichiditatii la Bursa pe aceste instrumente", a adaugat Pasol.
Obligatiunile emise de BEI, in valoare totala de 300 milioane de lei (circa 90 de milioane de euro) au fost subscrise la momentul ofertei in principal de investitori institutionali locali, doar 13% din obligatiuni fiind subscrise de investitori straini.
Valentin Miron de la VMB Partners, societate care a oferit consultanta in cele mai multe dintre emisiunile de obligatiuni municipale lansate pana in prezent, se asteapta totodata la o crestere a numarului de astfel de emisiuni anul viitor. "Avand in vedere proiectele din ultimii 2-3 ani, pentru 2008 estimez ca vor fi 8-10 emisiuni de obligatiuni municipale", spune Miron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO