Burse - Fonduri mutuale

Piata fondurilor mutuale a crescut cu 40% in sase luni

14.07.2006, 20:01 12

Activele fondurilor mutuale au crescut cu 40% in primele sase luni ale anului, pe fondul intrarii puternice pe piata a societatilor de administrare a investitiilor bancilor si in ciuda faptului ca majoritatea fondurilor au adus investitorilor pierderi in aceasta perioada.
La finalul lunii iunie activele fondurilor mutuale insumau 133 mil. euro, la care se adaugau si active in valoare de 53 milioane de euro aflate sub administrarea fondurilor inchise, conform datelor UNOPC.
La sase luni, anul trecut activele fondurilor inregistrau o crestere de doar 5%.
Fondurile mutuale au reusit sa atraga in primele sase luni investitii nete in valoare de 68 milioane de lei (19,2 milioane de euro), desi de la inceputul lunii februarie valoarea unitatilor de fond s-a aflat pe scadere.
In primul trimestru, investitorii au cumparat titluri in valoare de 62 milioane de euro, in timp ce rascumpararile s-au cifrat la aproape 43 de milioane de euro. Investitorii au plasat 26 de milioane de euro in fondurile diversificate si de actiuni, in timp ce fondurile monetare si cele de obligatiuni au inregistrat iesiri nete de aproape 7 milioane de euro.
De la inceputul anului, pe piata fondurilor au intrat Raiffeisen si Bancpost, in timp ce societatile specializate ale BCR, BRD si HVB au lansat produse noi. Dintre banci, pe piata mai este prezenta Banca Transilvania, cu o societate de administrare care si-a inceput activitatea anul trecut. Anul acesta pe piata a mai intrat si societatea Star Asset Management, avand ca principal actionar pe Georgeta Danila, sotia presedintelui BCR Nicolae Danila.
Astfel, numarul de variante de plasament de pe piata fondurilor mutuale a crescut puternic. Numarul fondurilor ajungand la 31, cu 63% mai mult fata de inceputul anului. Fondurile au adus anul acesta in medie o pierdere de 4,2% investitorilor, fondurile cu investitii in actiuni inregistrand pierderi de pana la 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO