Burse - Fonduri mutuale

Piata RASDAQ incearca sa scoata capul in lume

24.12.2002, 00:00 23

Cele doua evenimente majore care au marcat piatei RASDAQ in acest an au fost aparitia noii legislatii a valorilor mobiliare si reorganizarea pietei. Dupa sase ani de functionare in care forma de organizare a determinat aparitia mai multor scandaluri si pierderea atractivitatii pentru investitori, de la sfarsitul anului trecut au fost puse in aplicare mai multe masuri de refacere a imaginii pietei.
Printre masurile luate in acest an s-au numarat delistarea societatilor pentru care nu se putea mentine o piata ordonata si impunerea unor noi reguli de transparenta si tranzactionare. De asemenea, a inceput si reorganizarea detinatorului sistemului electronic de tranzactionare. Societatea care administreaza sistemul de tranzactionre este detinuta de asociatia societatilor de brokeraj - Asociatia Nationala a Societatilor de valori Mobiliarare (ANSVM).  Societatile de brokeraj au aprobat de principiu transofrmarea RASDAQ SRL in sociatate pe actiuni. Modificarea statutului sociatatii  vizeaza o viitoare majorare de capital de 700 milioane de lei, la care urmeaza sa fie invitate sa participe, in proportii egale toate societatile de brokeraj, urmand ca ANSVM sa raman cu o cota corespunzatoare capitalului social actual - 10 milioane de lei. Transformarea in societate pe actiuni Rasdaq este ceruta de noua lege a valorilor mobiliare, si are printre avantaje forma de organizare democratica si castigul de credibilitate.
Din cele aproape 5100 de societati listate pe piata, au mai ramas, in prezent 4.823, din acestea pot fi tranzactionate actiunile a doar 3.481. In 2002 pe piata RASDAQ au fost delistate 314 societati iar 56 de societati au fost listate.
O parte din societatile listate au fost suspendate de la tranzactionare pe parcursul acestui an pentru ca nu ideplineau conditiile legale pentru a fi tranzactionate pe o piata organizata de capital. O parte din ele se aflau in diferite stadii ale procesului de lichidare, iar celelalte nu avea incheiat un contract de evidenta a actionarilor cu o sociatate independenta de profil.
Capitalizarea totala a pietei a crescut in acest an cu 81%. Cresterea in termeni reali a fost de peste 70%. Capitalizarea pietei RASDAQ este la finele lunii decembrie de 1,8 miliarde de dolari. Indicele RASDAQ-C, care evidentiaza evolutia pretului actiunilor tuturor sociatatilor listate a trecut pentru prima data in istoria sa de valoarea de 1.000 de puncte, la care fusese lansat la mijocul anului 1998. Valoarea indicelui  a crescut pe parcursul acestui an cu 27%. Cresterea indicelui pietei RASDAQ nu poate fi comparata insa cu cresterea indicilor de la Bursa, care a fost de peste 100%.  Multe din societatile listate pe RASDAQ nu au fost tranzactionate in acest an, iar din cele tranzactionate foarte putine se bucura de o piata lichida.
Noul sistem de tranzactionare a presupus limitarea variatiei zilnice a pretului actiunilor, prin introducerea ului tunel de variatie care lua in calcul pretul mediu al actiunii din ziua precedenta. Aceasta a fost urmata de introducerea celor trei categorii de tranzactionate. Soceitatile listate la categoriile superioare s-au angajat sa respecte, pe langa cerintele legate de capitalul social, o serie de reglementari privind transparenta activitatii. Tunelul mai permite variatii de pret ale actiunilor fata de cotatia de referinta mai mari de 15% pentru Categoria I, 20% pentru Categoria a II-a si 25% pentru cea de baza.
Companiile listate la Categoria I a pietei au avut in ultima parte a acestui an o evolutie nefavorabila. Indicele RAQ-I, care reflecta evolutia pretului actiunilor acestor companii, lansat la aceeasi valoarea cu indicele general al pietei, a ajuns in ultima zi de tranzactionare a acestui an la valoarea de 975 de puncte, fata de indicele RASDAQ-C, calculat in acceeasi zi la 1.052 de puncte. Cea mai buna evolutie au inregistrat-o societatile de la Categoria a II-a. Indicele RAQ-II a ajuns la 1.104 puncte.
Introducerea tunelelor de pret si al categoriilor de tranzactionare a fost facuta in baza Regulamentului 2/2002 privind transparenta si integritatea pietei Rasdaq, aprobat in aceasta toamna de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
La finele acestui an au fost derulate pe piata o serie de oferte lansate de actionari care detineau peste 90% din actiunile unei companii listate. Dintre acestea cea mai importanta este cea lansaa de compania japoneza Koyo Seiko pentru actiunile producatorului de rulmenti Koyo Alexandria. O serie de astfel de oferte se deruleaza in prezent pe piata, iar altele vor urma anul viitor. Cinci din primele zece companii listate pe piata dupa valoarea capitalizarii, Lafarge Romcim, Brau Union Romania, Romcif Fieni, Santierul Naval Damen Galati si Timken Romania vor fi retrase anul viitor de pe piata in acest fel. Din primele zece companii, acestora li s-ar putea alatura si Sidex Galati, daca actionarul majoritar, grupul indian LMN Holdings va ajunge sa detina mai mult de 90% din actiunile combinatul siderurgic dupa incheierea ofertei publice de preluare care se deruleaza in prezent pe piata.
O parte din societatile mici listate au inceput sa beneficieze de o prevedere a noii legislatii a valorilor mobiliare care le permite actionarilor sa hotarasca delistarea in cazul in care au un capital social redus si un numar mic de actionari.
Brokerii sunt de parere ca modificarile produse pe piata in acest an sunt un lucru bun, insa sunt doar un prim pas in reorganizarea pietei. "Piata RASDAQ se afla in cautarea unei pozitii pozitive pe piata romaneasca de capital. Masurile de anul acesta ar fi trebuit luate de mai mult timp. Dupa parerea mea mai sunt multe de facut," a comentat Valentin Ionescu, director de operetiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision."
Procesul de restructurare a pietei va continua si in perioada urmatoare "Principalele obiective ale noastre pentru anul urmator sunt cresterea transparentei societatilor listate si atragerea de noi emitenti pe piata, a declarat pentru Ziarul Financiar Ramona Merce, directorul de marketing al pietei RASDAQ. Companiile vizate pentru listare sunt in general companii mari, cum ar fi cele din domeniul utilitatilor publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO