Burse - Fonduri mutuale

Piata s-a desprins ieri de bursele externe, inregistrand o revenire usoara

30.07.2008, 18:21 11

Bursa a inregistrat ieri o sedinta destul de agitata, cu pierderi destul de importante in prima parte a zilei si cu reveniri spre sfarsitul sedintei de tranzactionare.
BET-C, indicele general al pietei care include toate companiile listate, a deschis sedinta de ieri cu o pierdere de 1,3%, insa a inchis in cele din urma cu un avans de 0,3%. Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a inchis sedinta de ieri cu 0,6% peste nivelul de luni, dupa ce a deschis ziua in scadere cu circa 1%. Societatile de investitii financiare au parut sa continue perioada mai putin buna prin care au trecut in ultimul timp, dupa ce au deschis ieri in scadere, insa au revenit spre finalul sedintei, reusind sa inchida cu 1,4% peste nivelul de luni.
Lichiditatea din piata a continuat sa fie insa destul de scazuta, Bursa inregistrand ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 4,9 mil. euro (17,4 mil. lei), majoritatea rulajului fiind realizat din nou de grupul SIF-urilor, acestea cunoscand tranzactii totale in valoare de 2,5 mil. euro (9 mil. lei).
Cea mai mare lichiditate a fost inregistrata ieri de titlurile SIF Transilvania (SIF3), in valoare de 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei), in vreme ce Banca Transilvania (TLV) a atins un rulaj de 0,5 mil. euro (1,9 mil. lei), al treilea din piata.
O pierdere importanta a fost atinsa ieri de titlurile Broker Cluj (BRK), de 4,9%, in vreme ce cresteri importante au cunoscut Siretul Pascani (SRT), de 14%, titlurile Condmag Brasov (COMI), cu un avans de 3,9%, precum si Transelectrica (TEL) si Petrom (SNP), cu aprecieri de 2,3%.
Piata RASDAQ a atras ieri investitii in valoare de 0,9 mil. euro (3,2 mil. lei), cele mai importante tranzactii fiind realizate de titlurile Argus Constanta (UARG) si Automobile Craiova (AUCS), in valoare de 160.000 de euro (569.000 de lei), respectiv de 127.000 de euro (452.000 de lei).

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 1,56% ieri, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei).
SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat cea mai mare corectie din cadrul grupului de la inceputul lunii, de aproape 36%, in vreme ce la inceputul anului titlurile societatii de investitii financiare au scazut de peste doua ori, de la un pret de 2,28 lei/actiune pe 3 ianuarie.

Actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 1% ieri, pe fondul unui rulaj de 0,3 milioane de euro (un milion de lei). Analistii bancii austriece considera ca desi sectorul farmaceutic din Europa Centrala si de Est a fost afectat de evolutiile bursiere din ultima perioada, companiile de profil ofera o varianta buna de investitii pentru investitorii orientati spre datele fundamentale pe termen lung, preturile actuale fiind avantajoase.

Actiunile Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) au pierdut ieri circa 1,6%, pe fondul unui rulaj foarte scazut, de doar 16.000 de lei. Combinatul chimic a amanat de curand decizia privind majorarea capitalului social cu maxim 267,3 mil. euro (954,7 mil. lei), pana cand Comisia Europeana va decide daca operatiunea reprezinta sau nu un ajutor de stat. Ultima tranzactie cu titlurile Oltchim s-a perfectat la un pret de 0,635 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut ieri 0,2%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei fiind de 110.000 euro (0,4 milioane de lei). Titlurile rafinariei au pierdut de la inceputul lunii iulie circa 4%, in vreme ce de la inceputul anului actiunile Rompetrol Rafinare au scazut de peste doua ori, de la un pret de 0,107 lei/actiune in ianuarie. Ultima tranzactie cu titlurile rafinariei s-a perfectat la pretul de 0,0497 lei/actiune.

Titlurile Siretul Pascani (SRT) au sarit ieri cu 14%, pe fondul celui mai mare rulaj din ultimele luni, de 32.000 de euro (113.000 de lei). De la inceputul lunii actiunile companiei au crescut cu 12,3%, in special datorita saltului de ieri, apropiindu-se de nivelul de la inceputul anului, de 0,0695 lei/actiune.
Ultima tranzactie cu titlurile Siretul Pascani s-a perfectat la pretul de 0,0627 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO