Burse - Fonduri mutuale

Pierderi istorice de 92 mld. euro pentru fondurile din Europa

26.11.2008, 19:08 15

Fondurile mutuale din Europa au inregistrat in trimestrul al treilea cele mai mari iesiri nete din istorie, de 92 mld. euro, in contextul acutizarii lipsei de incredere a investitorilor si a volatilitatii de pe pietele financiare, arata raportul trimestrial emis de Asociatia Europeana a Administratorilor de Fonduri (EFAMA).

Este pentru prima data in istorie cand fondurile deschise de investitii din Europa raporteaza intr-un singur trimestru iesiri nete de 92 mld. euro. Retragerile nete au accelarat pe fondul cresterii panicii in randul investitorilor care au cautat sa se adaposteasca de volatilitatea fara precedent de pe pietele de obligatiuni si de credit, dar si de avalansa de stiri negative privind impactul crizei financiare asupra economiei reale, scrie EFAMA in raportul trimestrial.
Aproape toate categoriile de fonduri deschise de investitii - de obligatiuni, de actiuni si diversificate - au pierdut din active, mai putin fondurile monetare care au incheiat trimestrul al treilea cu intrari nete. Retragerile facute de investitori in trimestrul al treilea reprezinta 1,9% din activele tuturor fondurilor, si 2,5% din activele fondurilor de actiuni, respectiv 3,8% din activele fondurilor de obligatiuni.
In trimestru al treilea, cele mai consistente iesiri nete au fost raportate de fondurile mutuale domiciliate in Luxembourg (23,5 mld. euro), cele din Franta (20,8 mld. euro), si fondurile din Spania (12,8 mld. euro).
Singurele industrii europene care au incheiat trimestrul al treilea cu intrari nete sunt cele din Romania (30 mil. euro), Liechtenstein (326 mil. euro) si Elvetia (1,8 mld. euro).
In primele noua luni ale anului, volumul iesirilor nete raportate de fondurile mutuale din Europa se ridica la 193 mld. euro, in comparatie cu anii 2007 si 2006 care au fost incheiati cu intrari nete de 47 mld. euro, respectiv de 348 mld. euro. Cu un volum total al iesirilor nete de 134 mld. euro in primele noua luni ale anului, fondurile de actiuni au fost cele mai lovite de criza financiara, urmate de fondurile de obligatiuni si cele diversificate cu iesiri nete de 105 mld. euro, respectiv 16 mld. euro. Fondurile monetare au atras un volum net de 72 mld. euro in primele noua luni ale anului.
Activele nete totale al fondurilor mutuale din Europa au scazut cu 6,4% in trimestrul al treilea pana la 5.181 mld. euro. Peste 77% din deprecierea suferita a fost cauzata de scaderea activelor fondurilor de actiuni. Raportat la finalul anului trecut, deprecierea activelor se ridica la 15,9%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO