Burse - Fonduri mutuale

Pieţele încă nu şi-au regăsit curajul. Sunt prea multe date descurajante

Tonul zilei a fost dat de scăderea preţurilor petrolului

Tonul zilei a fost dat de scăderea preţurilor petrolului

Autor: Bogdan Cojocaru

24.02.2016, 00:05 978
Investitorii de pe pieţele financiare au demonstrat ieri că încă nu au curaj să facă pariuri riscante, bursele europene şi asiatice de acţiuni retrăgându-se după publicarea unor rapoarte financiare mixte şi date care arată că economia europeană şi producătorii de materii prime au probleme.

Agenţia de rating Standard & Poor's a retrogradat ratingurile companiilor Total, din Franţa, BP, din Marea Britanie, şi Statoil, din Norvegia, acordându-le totodată perspective negative, din cauza impactului pe care îl are prăbuşirea preţurilor petrolului asupra rezultatelor financiare.

Tonul zilei a fost dat de scăderea preţurilor petrolului. Printre traderi şi analişti a început să încolţească îndoiala că îngheţarea producţiei sugerată de Rusia şi Arabia Saudită, dar la care acestea nu s-au angajat ferm, va elimina excesul de ofertă de pe piaţa ţiţeiului. Luni, preţurile petrolului au crescut cu mai mult de 5%.

Producătorii de materii prime au apăsat greu pe indicii bursieri. Acţiunile companiei miniere BHP Billiton, cea mai mare din lume, au scăzut cu 3,5% după ce aceasta a raportat primele pierderi din ultimii 16 ani, de 5,7 miliarde de dolari în prima jumătate a anului financiar 2016. BHP Billiton a anunţat şi reducerea  dividendelor cu 75%, ceea ce a trimis în jos bursele europene pentru a doua oară în trei zile, scrie CNBC.

Banca Standard Chartered a impresionat şi ea în sens negativ, cu pierderi surprinzătoare, de 1,5 miliarde de dolari în 2015, faţă de un profit de 4,2 miliarde de dolari în anul precedent.

„Pe termen scurt, preţurile mici ale petrolului şi materiilor prime tind să exacerbeze temerile de default-uri în sectorul resurselor. De aici derivă şi presiunile care apasă pe bănci şi în cele din urmă pe pieţe“, a afirmat pentru Bloomberg Pierre Mouton, manager de active la Notz, Stucki & Cie.

Un plus de depresie a adus şi indicele Ifo al încrederii companiilor germane, care a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

„Europa are nevoie disperată ca locomotiva sa de creştere să accelereze, dar din nefericire maşinăria germană în cel mai bun caz merge la ralanti“, explică pentru Reuters Dennis de Jong, director la UFX.com.

La polul opus, acţiunile Danone s-au tranzacţionat în creştere cu aproape 4% după ce grupul alimentar francez a raportat că vânzările i-au crescut cu până la 5%.

Titlurile Deutsche Boerse au sărit cu 3,5% după ce Reuters a aflat, din surse, că bursa germană poartă discuţii cu London Stock Exchange în privinţa unei posibile fuziuni. Acţiunile LSE au urcat cu peste 16% după aflarea zvonurilor.

Au crescut, de asemenea, şi acţiunile Thales, cu peste 7%. Producătorul de sisteme de ghidare a rachetelor militare şi-a majorat estimările de vânzări.

Pe finalul şedinţei de ieri, bursa germană raporta o scădere de 0,6%, în timp ce bursa franceză avea un minus de 0,4%. Bursele americane au deschis şedinţa de marţi pe roşu, cu o scădere de 0,1%. La Bucureşti, indicele BET, principala referinţă a pieţei locale de acţiuni, a revenit pe plus în partea a doua a şedinţei, fiind mai sus cu 0,7% faţă de închiderea de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO