Burse - Fonduri mutuale

Piscan, EFG Eurobank: Este prematur sa vorbim despre o revenire puternica

15.11.2007, 18:21 16

Bursa a reactionat pozitiv la cresterea sustinuta din sedinta de marti din Statele Unite, unde Dow Jones Industrial Average a facut un tur de forta castigand aproape de 2,5%, stabilindu-se la peste 13.300 de puncte. La inchiderea editiei, americanii deschideau tranzactionarea optimism, cu un avans de 0,3% pe indicele de pe Wall Street.
Replica romaneasca a fost din nou mai palida, in lipsa unei lichiditati care sa sustina urcari de anvergura. BET si BET-FI au castigat peste 1%, iar valoarea totala a tranzactiilor a urcat la peste 14,5 milioane de euro.
"Vom vedea in zilele urmatoare daca a fost numai o urmare a revenirii puternice de pe piata americana. Au intrat probabil niste ordine mai importante, dar e prematur sa vorbim despre o revenire puternica", spune Mihai Piscan, head of retail la societatea de brokeraj EFG Eurobank.
Societatile de investitii financiare tin capul de afis in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, ieri SIF Oltenia si SIF Moldova ajungand la rulaje de 2,1 milioane de euro, respectiv 1,6 milioane de euro. Indicele BET-FI arata o performanta de 14% fata de inceputul anului, dar unele dintre cele cinci titluri se tranzactioneaza acum sub pretul de la momentul ianuarie. Corectia de peste 25% fata de maximele din iulie a facut ca cele cinci societati sa se tranzactioneze in medie sub nivelul activului net pe actiune, valoarea pe actiune a portofoliului administrat de acestea.
"Societatile de investitii financiare au ajuns la preturi care reprezinta 80% din valoarea activului net pe actiune, fara a tine cont de discountul detinerii de BCR din portofoliul acestora. La acest nivel au inceput sa apara tot mai multe ordine de cumparare interesate de oferta de pe piata", spune Mihai Piscan.
Investitorii asteapta in continuare oferta de la Transgaz, confirmata a se desfasura la sfarsitul acestei luni si inceputul lui decembrie, iar multi dintre ei au strategii care impun pastrarea de lichiditati in vederea subscrierii. In lipsa unor ordine serioase de cumparare si data fiind si situatia neclara de pe marile burse ale lumii, cei mai multi dintre brokeri nu vad evolutii accentuat pozitive pentru urmatoarea perioada.
"Pana la oferta Transgaz nu cred ca vom asista la cresteri importante ale pietei atat timp cat conjunctura internationala ramane nefavorabila si indicatorii macroeconomici ai Romaniei raman moderati", spune Piscan.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 1,26%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 2,18 mil. euro (7,53 mil. lei), reprezentand primul rulaj din piata.
SIF Oltenia a cumparat ieri un pachet de 5.138.500 actiuni ale producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), tranzactia ridicandu-se la circa 0,82 milioane de euro (2,83 milioane de lei). Pretul mediu de cumparare a fost de 0,55 lei/actiune, cu 4,5% sub pretul de inchidere de ieri, de 0,575 lei/actiune. SIF Oltenia a realizat in primele noua luni un profit de 31,37 mil. euro (107,78 mil. lei), cu 15,3% peste rezultatul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au sarit ieri cu 6,8%, pe fondul unui rulaj de circa 116.000 de euro (0,4 mil. lei). Cresterea vine dupa ce a raportat pentru trimestrul al treilea un profit net de 1,84 mil. euro (6,18 mil. lei), de doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Afacerile companiei au crescut cu 48%, la 25,8 mil. lei (8,55 mil. euro). Cresterea rezultatelor a fost favorizata de contractele noi incheiate cu Petrom si Romgaz, dar si de cresterea eficientei, prin punerea in exploatare a unor investitii tehnologice realizate in ultimii ani. Ultima tranzactie cu titlurile Romeptrol Well Services s-a perfectat ieri la un pret de 1,57 lei/actiune.

Actiunile Santierului Naval Orsova (SNO) au incheiat sedinta de ieri la acelasi nivel ca in ziua precedenta. Santierul Naval a inregistrat in primele noua luni venituri de 21,03 milioane de euro (69,39 milioane de lei), cu 17,5% peste nivelul consemnat in perioada ianuarie-septembrie 2006, si un profit net in crestere cu 26,5%, la 7,4 milioane de lei. Cheltuielile totale au avansat cu 16,7%, la 60,93 milioane de lei. Santierul Naval Orsova are un capital de 21,64 milioane de lei, iar principalii actionari sunt SIF Transilvania, cu o detinere de 50%, si SIF Oltenia, cu 12,13%. Ultima tranzactie cu titlurile Santierului Naval Orsova s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 17 lei/actiune.

Actiunile Transelectrica (TEL) au crescut ieri cu 4,23%, dupa ce in ultimele doua sedinte a pierdut circa 11,48%. Compania de transport a energiei electrice a inregistrat pierderi de 6,4 mil. euro
(22 mil. lei) in trimestrul al treilea, comparativ cu un profit net de 15 mil. euro (53 mil. lei) in perioada similara a anului trecut. Afacerile companiei s-au ridicat in perioada iulie-septembrie la 195 de milioane de euro (665 de milioane de lei), in urcare cu 23% fata de perioada similara a anului trecut. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 212.000 de euro (0,73 milioane de lei), ultima tranzactie perfectandu-se la un pret de 34,5 lei/actiune.

Actiunile Prefab Bucuresti (PREH) au sarit ieri cu 11,72%, pe fondul unui rulaj de 230.000 de lei, printre primele zece de pe piata RASDAQ. Compania, unul dintre principalii producatori de BCA din Romania, intentioneaza sa treaca de pe RASDAQ pe piata principala a Bursei de Valori, conducerea societatii urmand sa ceara aprobarea actionarilor pentru acest transfer. Conducerea Prefab va cere aprobarea actionarilor si pentru un program de rascumparare a actiunilor, societatea intentionand sa cumpere din piata maximum 10% din numarul total de titluri. Valoarea minima la care ar urma sa fie dobandite propriile actiuni este de 1 leu/actiune, iar valoarea maxima este de 40 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO