Burse - Fonduri mutuale

Piscan, EFG: Prelungirea programului nu sporeste lichiditatea

13.06.2008, 22:10 13

Bursa a cunoscut o corectie usoara ieri, dupa revenirea din sedinta precedenta, piata continuand sa inregistreze rulaje scazute.
"Bursa trece printr-o perioada foarte grea, plictisitoare chiar, prelungirea programului de tranzactionare nereusind sa duca implicit la o crestere a lichiditatii. Cumparatorii nu se grabesc in momentul de fata", spune Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank.
Indicele BET a scazut ieri cu 0,9%, in vreme ce indicele general al pietei care include toate companiile listate, BET-C, a pierdut 1,1%. Societatile de investitii financiare au inregistrat o scadere usoara in sedinta de ieri, indicele BET-FI, depreciindu-se cu 0,4%.
Bursa a inregistrat ieri un rulaj de 6,4 milioane de euro (23,5 milioane de lei), in continuare scazut in comparatie cu valorile din ultimele saptamani, in vreme ce volumul de tranzactionare a crescut sensibil fata de sedintele trecute, pana la un nivel de 71,4 milioane de actiuni. Piata RASDAQ a atras in sedinta trecuta investitii in valoare de 1 milion de euro (3,7 milioane de lei), cea mai mare tranzactie din piata, de 0,3 mil. euro (1,1 mil. lei), fiind realizata de titlurile Ceramica Iasi (CERE).
"Ieri au fost cateva schimburi mai importante pe Ceramica Iasi si pe Rompetrol Rafinare, insa piata a fost in general linistita. Probabil ca fara societatile de investitii financiare lichiditatea pietei s-ar fi aflat si mai jos. Lumea inca asteapta sa vada rezultatele din afara, intrand practic intr-o perioada de asteptare", spune Piscan.
Societatile de investitii financiare au realizat ieri tranzactii cumulate in valoare de 1,9 milioane de euro, reprezentand o treime din totalul tranzactiilor. Cea mai mare lichiditate de la Bursa a fost atinsa ieri de titlurile BRD. "Tot mai multe afaceri mi-greaza inspre noi si ar fi foarte bine daca am reusi sa profitam si sa atragem investitori straini, insa pana acum nu am prea reusit. Piata va fi in continuare facuta de locali, in vreme ce fondurile de pensii inca nu au destui bani pentru a putea sa influenteze Bursa, avand nevoie de o perioada de activitate de doi trei ani", crede Piscan.
Pe pietele internationale, indicele francez CAC 40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,4%, in vreme ce indicele german DAX crestea cu 0,8%.
In Marea Britanie, indicele FTSE 100 cunostea un avans de 1,1%, in vreme ce ultima sedinta din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones (DJIE) o pierdere de 1,7%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut ieri 0,9%, pe fondul unui rulaj de 0,3 mil. euro (1 mil. lei). SIF a vandut detinerea de 15,92% de la TCI Invest Cluj Napoca (TCII), in cadrul unei oferte publice de vanzare de actiuni, pentru
1,25 milioane de euro (4,6 milioane de lei), cumparatorul fiind Agressione Group. Distribuitorul de hartie si produse de birotica din Cluj Napoca detine impreuna cu o persoana fizica, Pavel Daniel Cosmin, 26,23% din TCI Invest. Vanzarea titlurilor s-a realizat in cadrul ofertei publice de vanzare derulate de SIF in perioada 6 mai - 5 iunie, la pretul de 60 lei/actiune, inferior celui prevazut in prospectul de oferta, de 82 de lei.

Actiunile Transelectrica (TEL) au crescut ieri cu 0,4%, pe fondul unui rulaj de circa 0,2 mil. euro (0,7 mil. lei). SIF Moldova (SIF2) a cumparat luni inca un pachet de actiuni ale transportatorului de energie electrica, reprezentand 0,1% din capitalul Transelectrica, pentru 550.000 de euro (2,02 mil. lei), majorandu-si participatia la 0,767%. Transferul a fost realizat la pretul de 27 de lei pe actiune. SIF2 a mai achizitionat saptamana trecuta 0,13% din capitalul Transelectrica, pentru 740.000 de euro (2,7 mil. lei), iar luna trecuta a mai cumparat actiuni Transelectrica in valoare de peste 1 mil. euro (3,7 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile TEL s-a perfectat la pretul de 26,9 lei/actiune.

Actiunile Oltchim Rm. Valcea (OLT) au pierdut ieri circa 0,3%, valoarea tranzactiilor cu titlurile combinatului chimic ridicandu-se la doar 10.000 de euro (32.000 lei). Actionarul minoritar al Oltchim, grupul german PCC, a decis recent sa nu participe la majorarea de capital pe care Oltchim vrea sa o deruleze in aceasta vara, preferand sa astepte intai raspunsul Comisiei Europene cu privire la caracterul de ajutor de stat al acestei operatiuni. AVAS vrea sa participe la majorare cu datoriile detinute de companie la stat, in valoare de 508,5 mil. lei (139,3 mil. euro), ceilalti actionari avand posibilitate sa-si pastreze detinerile actuale prin aporturi in numerar care se ridica in total la 446,3 mil. lei (122,2 mil. euro).

Actiunile Bere Azuga (BEGY) au crescut ieri cu 2,26%, pe fondul unui rulaj de 13.000 euro (48.000 lei). Producatorul de bere a anuntat ca se va imprumuta de la BCR cu 0,94 mil. euro (3,45 mil. lei), in vederea achizitionarii unei participatii de 38,84% din actiunile producatorului de apa minerala Perla Covasnei (PELA). Bere Azuga va garanta creditul cu un teren in suprafata de 1,2 hectare din patrimoniul propriu. Numai pentru acest an, compania a alocat un buget de investitii de circa 9 mil. euro. Pentru 2008, Bere Azuga asteapta venituri totale de 54,2 mil. lei, cu 70% peste nivelul realizat anul trecut, si un profit net de circa 0,88 mil. lei, dublu fata de cel consemnat in 2007, care s-a ridicat la 0,41 mil. lei.

Actiunile Iasitex (IASX) au pierdut ieri 12,8%, dupa ce miercuri acestea au sarit cu circa 30%. Valoarea terenurilor aflate in patrimoniul producatorului de textile a crescut in urma unei reevaluari de peste 80 de ori, de la 2,77 mil. lei la 235 mil. lei (65 mil. euro). Veniturile totale ale companiei au urcat cu 91% anul trecut, la 157,8 mil. lei, in timp ce profitul net s-a majorat de peste 16 ori, de la 2,66 mil. lei la 43,7 mil. lei, in special ca urmare a vanzarii unui teren si constructiilor aferente. Afacerile au avansat la
84,28 mil. lei, de la 74,51 mil. lei in 2006. Exporturile au reprezentat anul trecut 87% din afacerile producatorului de fire, tesaturi si confectii textile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO