Burse - Fonduri mutuale

Plus de 6% pentru activele fondurilor mutuale in ianuarie

15.02.2007, 20:13 12

Fondurile deschise de investitii au inregistrat in luna ianuarie o crestere a activelor de peste 6% fata de luna trecuta, depasind valoarea de 673 mil. lei (197 mil. euro), fondurile de actiuni cu o crestere a cotei de piata de 0,5% fiind din nou preferate de investitori.
Daca pe ansamblul industriei, media de crestere a activelor a fost de 6,4%, fondurile de actiuni realizeaza o crestere lunara medie a activelor nete cu peste 11%.
Raportat la cotele de piata detinute la finele lunii ianuarie, fondurile diversificate impreuna cu cele de actiuni, continua sa detina peste 70% din intreaga industrie a fondurilor deschise de investitii, cumuland active de peste 140 mil. euro.
Raportul pe luna ianuarie emis ieri de UNOPC consemneaza o crestere de 0,3% a numarului de investitori la fondurile deschise de investitii. Pe categorii de fonduri aceasta crestere este sub pragul de 1% la fondurile de obligatiuni si diversificate in timp ce fondurile de actiuni inregistreaza o crestere cu 1,3%, iar cele monetare au o diminuare a numarului de investitori cu 0,8%.
Fondurile de actiuni au beneficiat din plin de interesul investitorilor, fapt certificat de nivelul subscrierilor si fluxului intrarilor nete de capital. In ianuarie, nivelul subscrierilor a fost de peste 26 mil. lei, intrarile nete de capital depasind in luna ianuarie pragul de 12 mil.lei.
Se remarca nivelul intrarilor de capital inregistrat de FDI Raiffeisen Prosper cu 5,7 mil. lei, FDI BT Maxim cu 3,5 mil. lei si FDI KD Maximus cu 1,2 mil. lei.
Fata de rata lunara a inflatiei performantele fondurilor de investitii pe luna ianuarie sunt net superioare, ajungand pana la valori de 14% la FDI BT Maxim, care este si cea mai mare performanta lunara, urmata de 7,8% la FDI BT Index.
Cea mai mare expunere pe piata bursiera o au fondurile Active Dinamic cu 97,4%, Napoca cu 85,2% si Omninvest cu 81,3%, acestea fiind de fapt singurele cu expunere de peste 80% inregistrata la finele lunii ianuarie.
Societatile de administrare ale grupurilor financiare BRD si BCR isi disputa in continuare primul loc pe piata, cu active nete administrate de SG Asset Management in valoare de 108,5 mil de lei, mai mult cu 700.000 de lei decat ocupanta locului doi BCR Asset Management.
SG Asset Management, membra a grupului financiar BRD Societe Generale detine potrivit raportului UNOPC primul loc in topul societatilor de administrare a investitiilor, cu o cota de piata de 16,1 %, la scurta distanta urmeaza BCR Asset Management, cu active in valoare de 107,8 mil. lei administrate si o cota de piata de 16%, locul trei fiind ocupat de Raiffeisen Asset Management, 84 mil. lei in active si o cota de piata de 12,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO