Burse - Fonduri mutuale

Pomponio anunta rezultate in crestere inainte de IPO

Pomponio anunta rezultate in crestere inainte de IPO

Luca Anversa, presedintele si principalul actionar al Pomponio

09.05.2008, 19:58 123

Pentru intreg anul 2008, compania mizeaza pe o majorare a afacerilor cu 55%, la peste 140 de mil. lei (38 mil. euro). Primul trimestru nu este insa relevant pentru activitatea companiei datorita activitatii sezoniere din constructii, au precizat reprezentantii companiei.
Pomponio este cea de-a cincea oferta derulata anul acesta pe piata locala de capital, in ciuda faptului ca investitorii au fost destul de reticenti in a cumpara actiuni in ultima perioada din cauza crizei de pe pietele financiare internationale. Pe de alta parte, investitorii au asteptari mari de la companiile de constructii, sector care a crescut cu peste 30% anul trecut. Contor Group si Teraplast, care au derulat anul acesta oferte publice, sunt beneficiare ale cresterii activitatii din constructii, iar fondul STK Emergent, care a derulat un IPO anul acesta, are investitii importante in acest segment.
Pomponio nu a publicat inca datele financiare finale pe anul trecut, acestea urmand sa fie publicate in cursul saptamanii viitoare, conform reprezentantilor EFG Eurobank Securities, societatea de brokeraj care intermediaza oferta. Un raport de analiza al companiei, realizat de intermediarul ofertei, estimeaza un profit net consolidat de 24,9 mil. lei (7 mil. euro) pe anul trecut, in crestere cu peste 200% fata de 2006. Circa jumatate din profit reprezinta insa reevaluarea terenurilor detinute de companie, venituri contabile care nu se vor mai inregistra in anii urmatori. Pomponio detine aproape 23 de hectare de teren, din care 3,5 hectare sunt alocate unor dezvolari imobiliare.
Cifra de afaceri a companiei, s-a ridicat anul trecut la 89 mil. lei anul trecut, in crestere cu 64% fata de 2006, conform acelorasi estimari. Pomponio ofera incepand de azi actiuni in valoare de circa 13 mil. euro la un pret fix de 3,25 lei/actiune. Pachetul va reprezenta 25% din capitalul majorat al companiei. Oferta urmeaza sa se incheie pe data de 22 mai, iar drepturile de alocare, care sunt atasate actiunilor, urmeaza sa se tranzactioneze pe piata incepand din luna iunie. Drepturile de alocare sunt instrumente financiare introduse pe piata de la Bucuresti de la finalul anului trecut, care dau posesorului dreptul de a primi actiunile subscrise dupa terminarea formalitatilor privind majorarea capitalului. Actiunile propriu-zise ale Pomponio vor putea fi tranzactionate incepand din luna iulie, conform estimarilor companiei.
Activitatile Pomponio cuprind fabricarea materialelor de constructii, constructiile si dezvoltarea imobiliara. Integrarea pe verticala a activitatilor permite companiei, conform reprezentantilor acesteia, sa aiba costuri mai reduse "Vindem constructiile noastre cu 900 de euro pe metrul patrat si cred ca vom ajunge in doi ani la 1.200 de euro pe metrul patrat, pentru ca piata o va permite. Costurile noastre sunt de circa 500 de euro pe metrul patrat, cu 10-20% mai mici decat la alti dezvoltatori, pentru ca folosim salariatii, utilajele si materialele noastre", a spus Luca Anversa, presedintele si principalul actionar al companiei. El controleaza 84% din actiunile companiei, participatia urmand sa scada la 64% dupa incheierea ofertei. Compania a fost implicata in special in constructia de spatii industriale, cum ar fi fabrica Albalact sau platforma industriala MDF Sebes, aceasta avand insa in derulare si doua proiecte rezidentiale in Alba Iulia si Sebes. Printre planurile de investitii ale companiei, spre care vor fi directionati banii din oferta, se numara cresterea capacitatii de productie pentru fabrica de prefabricate, incheierea unui contract de exploatare a unei cariere de piatra si un joint-venture pentru constructia unei fabrici de structuri metalice in judetul Alba, conform reprezentantilor companiei.
La realizarea ofertei mai participa, pe langa intermediarul EFG Eurobank Securities, in calitate de consultant EFG Eurobank Finance, divizia de corporate finance a grupului Bancpost, asistenta juridica fiind oferita de casa de avocatura NNDKP, consultantul financiar fiind compania BDO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO