Burse - Fonduri mutuale

Portret de investitor profesionist: Am 31 de ani, nu am lucrat niciodata si traiesc din ce castig pe Bursa

Portret de investitor profesionist: Am 31 de ani, nu am lucrat niciodata si traiesc din ce castig pe Bursa

Stefan Tomuta, inginer in varsta de 40 de ani din Deva, investeste pe Bursa din anul 2005. A inceput cu o investitie initiala de 15.000 de lei, din care a mai ramas "cam cu jumatate" investiti in titlurile Transgaz, SIF Oltenia si ale producatorului de cabluri electrice Iproeb. A inceput cu un cont discretionar asistat de un broker, pentru ca acum sa investeasca independent.

07.08.2009, 00:00 916

"Desi nu exista meseria de investitor in nomenclatorul meseriilor, eu cu asta ma ocup: investesc la Bursa. Nu am lucrat niciodata in viata, fara a pune la socoteala functiile pe care le-am detinut in consiliile de administratie ale societatilor la care sunt actionar", spune Adrian Rotaru.

La inceput, a avut nevoie de 5.000 de dolari, de foarte mult curaj si hotarare, "nu trebuie sa dai inapoi cand vezi ca piata scade", si de obiective foarte clare. Pe parcurs, si-a crescut investitia initiala cu bani imprumutati de rude.

Absolvent al Facultatii de marketing din cadrul ASE, Adrian marturiseste ca a descoperit Bursa citind ziare si carti economice. Dedica zilnic 10-12 ore studiului si analizei pietei, stirilor despre emitenti si celor din presa economica.

"Imi place foarte mult ce fac. Din pacate, modul acesta de viata este cam sedentar. Oricum, in Focsani optiunile extrabursiere pentru timpul liber sunt destul de reduse, ca in orice alt oras de provincie", afirma el, adaugand ca in timpul liber joaca fotbal si se vede cu prietenii.

El spune ca astazi valoarea portofoliului este de cateva sute de mii de euro si ca e pe plus, ca nu a pierdut bani, pentru ca nu este un investitor de tip speculativ, ci unul pe termen lung.

"Cumpar actiuni, le tin doi-trei ani, incasez si dividende si apoi le vand. Inainte de a ma decide sa cumpar o actiune, ma informez de pe internet despre contextul economic si cel sectorial, ma uit la istoricul rezultatelor financiare si la perspectivele respectivului emitent. Cand ma gandesc sa imi cresc expunerea pe un emitent, ma duc la AGA, pentru ca vreau sa vad in ce investesc", mai spune el.

Este actionar la Rompetrol si la societati din comert. Spune ca nu mai investeste in actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) de patru-cinci ani, pentru ca "nu am incredere in management", si nici in actiunile bancare pentru ca "in urmatoarele luni de zile vor fi puternic afectate de scaderea economica".

 

Meseria de investitor nu e usoara

Pe pietele mature precum SUA sau Marea Britanie exista numerosi investitori care traiesc doar din investitiile pe care le realizeaza pe bursa sau pe pietele futures si Forex, acestia fiind cunoscuti ca Apropiatii lui Adrian Rotaru sunt oarecum contrariati de ceea ce face, pentru ca nu are un loc de munca precum restul lumii. Despre acelasi lucru vorbeste si Stefan Tomuta, inginer in varsta de 40 de ani din Deva, care investeste pe Bursa din anul 2005.

"Apropiatii ma vad ca un mic ciudat, ei nu prea inteleg ce inseamna Bursa si investitiile. Pentru ei, Bursa este ca o limba straina, ca o loterie", spune Stefan, care a inceput cu o investitie initiala de 15.000 de lei, din care a mai ramas "cam cu jumatate" investiti in titlurile Transgaz, SIF Oltenia si ale producatorului de cabluri electrice Iproeb.

Pierderea este insa "pe hartie", pentru ca nu a vandut titlurile din portofoliu, ci valoarea acestora a scazut din cauza crizei.

Stefan a descoperit Bursa prin intermediul ghidurilor bursiere editate de publicatiile economice. A inceput cu un cont discretionar asistat de un broker, pentru ca acum sa investeasca independent. Petrece cam doua-trei ore pe zi cu studiul si analiza pietei, avand in vedere ca este angajat la o firma din Deva. Nu tranzactioneaza in fiecare zi, iar acum asteapta revenirea increderii pentru a mai investi in actiuni.

"La inceput, prietenii credeau ca fac ceva exotic investind la Bursa. Insa odata cu declansarea crizei, si cu mediatizarea pierderilor de pe Bursa de catre televiziuni, acestia ma cam compatimesc", spue Cristina Gagea, 25 de ani, din Bucuresti, care investeste pe Bursa din aprilie 2007, cu cateva luni inaintea declansarii crizei pe plan international. A inceput cu 10.000-20.000 lei.

Intrebata daca este pe plus sau pe minus cu portofoliul, Cristina raspunde ca "imi este frica sa calculez".

Cristina a descoperit Bursa la televizor, in urma cu zece ani, prin intermediul unei emisiuni de profil economic. Absolventa a Facultatii de comert din cadrul ASE, si cu master pe piata de capital, Cristina inca nu este angajata, pentru ca "in perioada aceasta se fac mai multe concedieri decat angajari". I-ar placea insa sa lucreze in domeniul pietei de capital, fie pentru Bursa de Valori Bucuresti, fie pentru o societate de brokeraj.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO