Burse - Fonduri mutuale

Pragul de detinere la SIF-uri s-a impotmolit in probleme de semantica

Pragul de detinere la SIF-uri s-a impotmolit in probleme de semantica

Banca Transilvania controleaza cel mai mare pachet de actiuni la o societate de investitii financiare - 8% din SIF Banat-Crisana, conform raportarilor de la Bursa de Valori

04.04.2007, 18:53 40

Banca Transilvania ar putea sa nu aiba obligatia de a vinde o parte din actiunile pe care le detine la SIF Banat-Crisana, desi a anuntat ca impreuna cu persoanele implicate detine aproape 8% din actiunile societatii de investitii financiare. Dreptul de vot pentru detinerea care depaseste 1% din capitalul SIF ar putea, de asemenea, sa nu fie suspendat.
Legea care reglementeaza detinerea la SIF-uri prevede ca nu pot detine mai mult de 1% din capitalul unei SIF "persoanele care actioneaza in mod concertat". Banca Transilvania a anuntat insa ca detine cele aproape 8% din SIF Banat-Crisana impreuna cu "persoanele implicate".
In conformitate cu legislatia pietei de capital, persoanele implicate reprezinta, in companiile controlate de aceleasi entitati, actionarii si conducatorii acestora impreuna cu rudele lor.
Conform acelaiasi legi, persoanele implicate sunt prezumate a actiona in mod concertat, dar asta numai pana la proba contrarie. Cu alte cuvinte, fie doua companii din acelasi grup, care fac parte conform legii din categoria persoanelor implicate. Daca acestea detin actiuni SIF, dar au o strategie diferita in ceea ce priveste detinerea, acestea nu sunt si persoane care actioneaza in mod concertat, spun experti din piata.
Reprezentantii Bancii Transilvania nu au dorit sa faca niciun comentariu in privinta actiunilor detinute la SIF Banat-Crisana si a raportarii trimse Bursei de Valori si CNVM.
Ceilalti actionari ai SIF-urilor care au raportat detineri de peste 1% au precizat in declaratii ca detin pachetele impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concerat. Au mai raportat detineri de peste 1% la SIF-uri omul de afaceri Catalin Chelu, grupul olandez ING, americanii de la Julius Baer si societatea cipriota Ampelus Holding.
Surse apropiate SIF Banat-Crisana afirma ca o hotarare privind o eventuala suspendare a dreptului de vot a actiunilor care depasesc 1% nu a fost luata, dar ca nici legea nu este foarte clara cum ar putea fi indeplinita aceasta cerinta.
Nu este clar de exemplu caruia dintre actionarii care actioneaza in mod concertat, sau dupa ce algoritm ar trebui sa i se suspende dreptul de vot, iar SIF Banat-Crisana a cerut lamuriri de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, afirma sursele citate.
Pe de alta parte, instructiunea CNVM nu precizeaza expres ca actionarii trebuie sa precizeze cu cine actioneaza in mod concerat.
Ampelus Holding Limited din Cipru a raportat de exemplu ca detine impreuna cu persoanele care actioneaza in mod concertat 4% din SIF Banat-Crisana, fara sa precizeze cine sunt acestea.
Cum structura actionariatului unei companii inregistrate in Cipru nu este publica, conducerii SIF Banat-Crisana nu ii ramane decat sa ghiceasca cine sunt ceilalti actionari impreuna cu care aceasta actioneaza in mod concertat pentru a le suspenda dreptul de vot.
Reprezentantii CNVM nu au fost ieri disponibili pana la inchiderea editiei pentru a comenta raportarile trimise saptamana trecuta de actionarii SIF-urilor.
Pragul de detinere la SIF-uri a tinut in ultimele saptamani capul de afis pe piata de capital, din cauza intrarii in vigoare a reglementarilor emise de CNVM in aplicarea prevederilor privind pragul de detinere.
Conform instructiunii CNVM, actionarii care actioneaza in mod concertat si detin mai mult de 1% dintr-o SIF trebuie sa raporteze detinerea, dreptul de vot urmand sa fie anulat pentru detinerile de peste 1%. Acestia sunt obligati sa vanda o parte din actiuni in termen de trei luni, astfel incat detinerea sa scada sub 1%.
Daca nu o vor face, acestia sunt pasibili de amenda, instructiunea prevazand o procedura de anulare a actiunilor de catre SIF-uri cu plata contravalorii lor catre actionari.
Pe de cealalta parte, in Parlament au inceput dezbaterele pe seama unei initiative legislative a senatorului Ionut Popescu. El a propus ridicarea pragului de detinere de la 1% la 5%.
Aceasta a primit aviz pozitiv de la comisia juridica din Senat si aviz negativ de la cea de buget finante, urmand sa intre in dezbaterea Senatului. Camera Deputatilor este cea care va lua decizia finala in privinta initiativei legislative.

Ce spune legea

Orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine, singura ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre societatile de investitii financiare, dar nu mai mult de 1% din capitalul social;
Persoane implicate sunt persoane care controleaza sau sunt controlate de catre un emitent sau care se gasesc sub un control comun, persoane care participa la incheierea unor acorduri in vederea obtinerii sau exercitarii in comun a drepturilor de vot, daca actiunile, obiect al acordului, pot conferi o pozitie de control, persoane fizice din cadrul societatii emitente care au atributii de conducere sau control, impreuna cu rudele acestora, persoane care pot numi majoritatea membrilor consiliului de administratie in cadrul unui emitent;
Persoanele care actioneaza in mod concertat sunt: doua sau mai multe persoane, legate printr-un acord expres sau tacit, pentru a infaptui o politica comuna in legatura cu un emitent;
Se prezuma a actiona in mod concertat pana la proba contrarie persoanele implicate, societatea-mama impreuna cu filialele sale, precum si oricare dintre filialele aceleiasi societati-mama etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO