Burse - Fonduri mutuale

Presedintele CNVM este invinuit in dosarul Rompetrol

10.08.2006, 19:37 20

Presedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, a fost pusa ieri sub invinuire in dosarul Rompetrol, in legatura cu tranzactiile care au implicat actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) in momentul listarii companiei pe Bursa.
Impotriva lui Anghelache s-a inceput urmarirea penala pentru favorizarea infractorului, fals intelectual si aderarea sau sprijinirea unui grup infractional organizat.
De la CNVM au mai fost pusi sub invinuire in dosarul Rompetrol vicepresedintele Paul Miclaus, Victor Eros, membru al Comisiei, si Elena Albu, sefa Corpului de Control al institutiei. In acest dosar a mai fost audiata si Irina Mihaela Popovici, fost vicepresedinte al CNVM.
"Am fost citata in calitate de invinuit in cazul Rompetrol. Este o faza de inceput a urmaririi penale. Mi s-au adus la cunostinta invinuirile care, in aceasta etapa, se prezinta sub forma unor indicii, urmand a se dispune administrarea de probe atat de catre Parchet, cat si probe in apararea mea", a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM. Dupa administrarea tuturor probelor, urmeaza sa se decida daca este cazul sau nu sa se puna in miscare actiunea penala. Ea nu a dorit sa ofere detalii despre acuzatiile care i-au fost aduse, motivand ca in acest moment invinuirile nu sunt rezultatul unui material probator complet.
"Cred ca voi convinge ca sunt nevinovata, astfel incat solutia sa fie aceea de scoatere de sub urmarire penala. Desfasurarea urmaririi penale are un caracter nepublic si cred ca am obligatia de a ma abtine de la alte comentarii", a mai spus ea.
Anghelache a mai fost acuzata anul trecut de procurorii anticoruptie (in prezent Directia Nationala Anticoruptie) de o serie de infractiuni intr-un dosar privind o serie de tranzactii din 2000 cu actiunile societatii magazinului Bucur Obor, societate listata pe piata RASDAQ. In prezent, ea nu se mai afla sub urmarire penala in acest caz, conform procurorilor.
Gabriela Anghelache este al doilea presedinte al CNVM pus sub acuzare de procurori dupa ce Stefan Boboc a fost arestat in 2000, fiind acuzat de abuz de serviciu in cazul Fondului National de Investitii.
Mandatul lui Anghelache la conducerea institutiei trebuia sa expire in iunie, dar a fost prelungit de Parlament pana pe 1 octombrie.


Patriciu isi continua lupta procedurala
Omul de afaceri Dinu Patriciu, principalul invinuit in dosarul Rompetrol, a contestat, la Parchetul instantei supreme, respingerea exceptiei sale referitor la neterminarea urmaririi penale, el inaintand anchetatorilor o plangere in acest sens, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Saptamana trecuta Patriciu ridicase o exceptie, sustinand ca nu i se poate prezenta materialul de urmarire penala, in conditiile in care urmarirea penala nu este incheiata. Procurorii au respins, prin rezolutie, aceasta exceptie ca fiind fara obiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO