Burse - Fonduri mutuale

Preturi tot mai mari, brokeri tot mai optimisti

26.09.2005, 19:03 6

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au mai castigat vineri 4,5%, evolutia buna a acestor titluri inscriindu-se practic in tendinta pietei in ansamblu, care a consemnat o noua zi de crestere generalizata.

Indicele de referinta BET a urcat cu 2%, un avans apropiat avand si BET - C.

De la inceputul acestei luni, titlurile Petromidia au inregistrat o apreciere de 18%, in timp ce piata a urcat cu 12%. Brokerii spun ca in continuare pe termen scurt evolutia actiunilor companiei petroliere va depinde de evenimentele din jurul omului de afaceri Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, din care face parte si Petromidia.

Azi Patriciu este asteptat sa se prezinte din nou pentru audiere la Parchet ca urmare a acuzatiilor de manipulare a pietei de capital ce i-au fost aduse acestuia la inceputul lunii de catre procurori.

"Chiar daca actiunile Rompetrol Rafinare s-au aflat pe o tendinta de crestere in ultima perioada, nu este totusi exclus ca titlurile sa inregistreze din nou o scadere mai puternica ca urmare a acestei noi audieri. Depinde de ce se va hotari. In opinia mea, aceste actiuni sunt ieftine la preturile actuale, dar pretul titlurilor nu se indreapta linistit spre un nivel rezonabil din cauza evenimentelor legate de Patriciu, care dau o volatilitate ridicata titlurilor Petromidia. Toata aceasta situatie cu acuzatiile care i-au fost aduse lui Patriciu face ca actiunile Rompetrol Rafinare sa fie destul de riscante, de aceea eu nu le-as recomanda investitorilor care urmaresc in special castiguri pe termen scurt, mai ales daca ei considera ca pe piata sunt si alti emitenti care le pot aduce randamentele bune. Totusi, aceste actiuni sunt foarte bune ca o investitie pe termen mediu si lung", a precizat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Rafinare s-a perfectat la pretul de 0,116 lei/actiune. Tranzactiile derulate cu aceste titluri au insumat 2,7 milioane de lei (0,7 milioane de euro).

Brokerii se asteapta ca si pe parcursul acestei saptamani Bursa sa se mentina pe un trend de crestere. "Ce mi-a placut saptamana trecuta au fost volumele care s-au facut si care, in general, au fost ridicate. Iar faptul ca pe aceste volume bune cresterile de pret nu au fost totusi unele exacerbate ma face sa cred ca o sa urmeze o perioada destul de buna pentru Bursa pe termen scurt", a precizat Pasol.

Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 7,19 milioane de lei (2 milioane de euro). Valoarea totala a tranzactiilor derulate cu actiuni listate la Bursa a insumat 30,3 milioane de lei (8,7 milioane de euro).



SIF Moldova a mai luat o bucata din Biofarm

SIF Moldova a mai cumparat 1,4% din actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, la un pret mediu de 0,39 lei/actiune. Pentru acest pachet, societatea de investitii financiare (SIF) a platit 1,9 milioane de lei (0,5 milioane de euro). Anterior acestei achizitii, SIF Moldova controla 5,1% din actiunile Biofarm.



Piata RASDAQ

Actiunile Electromagnetica si-au continuat cresterea si in ultima sedinta de saptamana trecuta de pe Rasdaq, de aceasta data in conditiile unor tranzactii mai reduse.

Cu actiunile producatorului de echipamente electrice si electronice s-au realizat vineri tranzactii in valoare totala de peste 34.600 de lei (9.850 de euro).

Pe fondul unei presiuni la cumparare cotatia titlurilor Electromagnetica a urcat pana la 0,378 lei/actiune, minimul zilei, de 0,33 lei/actiune, fiind atins la inceputul sedintei. Ultimul transfer cu actiunile societatii bucurestene s-a realizat la un pret egal cu maximul zilei, mai mare cu 8% fata de sedinta anterioara. Dupa cresterile importante din ultimele sedinte, capitalizarea bursiera a companiei a ajuns la 27,8 mil. lei (7,9 milioane de euro).

Dupa aproximativ doua saptamani in care majoritatea tranzactiilor cu actiunile operatorului portuar Romportmet Galati s-au realizat la un pret de 6 lei/actiune, pe parcursul sedintei de vineri cotatia acestor titluri a urcat pana la 6,4 lei/actiune. La acest nivel pe piata au aparut ordine mai importante de vanzare. Incercarea investitorilor de a-si marca profitul a coborat cotatia titlurilor Romportmet, ultimul transfer al saptamanii trecute efectuandu-se la un pret de 6,05 lei/actiune, in crestere cu 0,8% fata de sedinta precedenta. Romportmet a fost cel mai tranzactionat emitent listat la Categoria a II-a, realizand vineri un rulaj de peste 106.600 de lei (30.300 de euro).

La Categoria I cele mai lichide au fost actiunile operatorului portuar Socep Constanta, cu transferuri in valoare totala de peste 111.400 de lei (31.700 de euro). Volatilitatea titlurilor Socep a fost insa mai scazuta, pretul acestora osciland pe parcursul zilei intre 0,25 lei/actiune si 0,26 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiuni Socep s-a realizat la un pret de 0,257 lei/actiune, cu 2,8% mai mare fata de sedinta anterioara. Dupa ce reprezentantii companiei i-au asigurat pe investitori ca vor indeplini prevederile bugetare, pretul titlurilor Socep a crescut cu aproximativ 8%, nereusind insa sa depaseasca pragul de 0,26 lei/actiune.

Cu titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti s-au realizat vineri 99 de tranzactii in valoare totala de 891.000 de lei (253.300 de euro). Transferuri importante s-au realizat la un pret de 0,395 lei/actiune, cotatia titlurilor Biofarm urcand pe parcursul zilei pana la 0,41 lei/actiune. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,399 lei/actiune, in crestere cu 0,42% in comparatie cu sedinta anterioara.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate vineri pe piata Rasdaq a fost de 2 mil. lei (561.000 de euro), in scadere fata de ziua precendenta. Pe parcursul saptamanii trecute toti cei trei indici care urmaresc evolutia actiunilor listate pe Rasdaq au avut o crestere de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO