Burse - Fonduri mutuale

Prima corectie mai puternica pe Petromidia

31.07.2006, 18:39 17

Caderea de aproape 4% suferita vineri de actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) este considerata de catre brokeri a fi un semnal asupra modului in care vor arata rezultatele companiei la sase luni. Petromidia va prezenta datele pe primul semestru miercuri.
Cu exceptia titlurilor Petromidia, celelalte actiuni mari de la Bursa au avut o evolutie calma la finalul saptamanii trecute. Atat actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania, cat si titlurile Petrom au avut cresteri de cate 1%, o apreciere apropiata de acest nivel inregistrand in medie si SIF-urile.
"In opinia mea, cresterea din ultima perioada a actiunilor Rompetrol Rafinare a fost foarte speculativa. De altfel, cam tot timpul aceste actiuni au crescut puternic inainte de prezentarea rezultatelor, pentru ca ulterior, daca acestea erau slabe, sa apara si corectia", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
"Scaderea de vineri mie imi arata modul cum vor arata rezultatele companiei la sase luni. Probabil, societatea va recupera o parte din pierderile de pe primul trimestru, dar nu cred ca le va recupera complet", a adaugat Ceuca.
Petromidia a inregistrat, odata cu scaderea de la finalul saptamanii, prima corectie mai puternica dupa cresterea accelerata din ultima luna.
"Nu cred ca acea crestere puternica din ultimele saptamani se datora unor eventuale asteptari pozitive ale investitorilor cu privire la rezultatele la sase luni. Cred ca unii investitori au intuit ca e un moment bun de a face unele speculatii, tinand cont ca pretul scazuse foarte mult, alaturi de cineva care este posibil sa fi intrat mai puternic pe acumulare", considera Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj Orizont Vest.
Chiar daca Petromidia va raporta, poate, tot pierdere la finalul lunii iunie, brokerii spun ca nu se asteapta la o scadere importanta a cursului actiunilor.
"Nu cred sa mai inregistreze o scadere sustinuta daca rezultatele nu vor fi bune. Analiza grafica arata ca pretul nu ar scadea sub 0,083 lei/actiune", spune Adrian Ceuca.
Cele mai tranzactionate actiuni vineri au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 4,4 milioane de lei (1,2 milioane de euro). In afara de acestea, tranzactii de peste un milion de euro s-au mai facut doar cu actiunile BRD. Incepand de azi, pachetul minim de actiuni BRD care poate fi achizitionat pe piata regular se reduce de la 500 la 10 actiuni.

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut 3,8% in ultima sedinta a saptamanii trecute, scaderea venind spre finalul sedintei. Pretul actiunilor urcase pe parcursul zilei chiar pana intr-un maxim de 0,0955 lei/actiune, cu peste 3% fata de ultimul pret de joi, insa la final a inchis la 0,089 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor companiei petroliere a fost in scadere fata de sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor derulate vineri insumand 3 milioane de lei (0,84 milioane de euro). Inainte de aceasta scadere, cursul Petromida crescuse sustinut in ultima luna, ajungand sa acumuleze un avans de aproape 50% in acest interval de timp.

Actiunile SIF Transilvania au inregistrat o crestere de 1%, intr-o zi in care toate SIF-urile au castigat in medie 0,7%. Brokerii spun ca desi pe termen scurt pretul SIF-urilor poate sa fie afectat de eventualele informatii externe activitatii societatilor care mai pot aparea, totusi pe termen mediu SIF-urile vor avea o singura directie, si anume, in sus. "Eu SIF-urile le 'vad' in continuare ieftine. Chiar daca pe termen scurt mai pot aparea stiri care sa traga cursul in jos, eu cred ca pana in luna februarie a anului viitor actiunile SIF-urilor vor reusi sa-si depaseasca maximele atinse in luna februarie din acest an", considera Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.

Titlurile Bancii Transilvania au urcat cu 0,9%, pe un rulaj modest, de doar 2,4 milioane de lei (0,67 milioane de euro). La fel ca si aproape toate celelalte actiuni lichide de pe piata, titlurile bancii au avut o evolutie linistita la finalul saptamanii trecute, cu fluctuatii foarte usoare. Dintre celelalte banci de la Bursa, crestere au mai inregistrat actiunile BRD, cu o apreciere de 1,2% la nivelul pretului de inchidere. Carpatica a pierdut aproape 2%, anuland impreuna cu scaderea similara inregistrata joi cea mai mare parte a avansului de circa 5% luat la inceputul saptamanii, avans care de altfel fusese o revenire in urma altor scaderi anterioare.

Titlurile Azomures au sarit cu 5,5%, pe tranzactii in valoare de doar 13.000 de euro. Pretul actiunilor crescuse chiar cu peste 7% pe parcursul zilei, pana la un maxim de 0,195 lei/actiune, in timp ce inchiderea s-a facut la 0,192 lei/actiune. "Pretul Azomures, la fel ca si cel al Rompetrol Rafinare, statuse destul de mult timp la niste niveluri la care ajunsese in urma unei scaderi accentuate. In aceste conditii, este posibil ca cineva sa fi zis sa incerce ceva pe aceste titluri, dar s-a vazut ca imediat au aparut si vanzatorii si au tras pretul in jos. Nu vad actiunile Azomures pe crestere, in conditiile in care compania intampina o serie de probleme in activitatea de baza din cauza cresterii pretului la gaze", spune Adrian Ceuca.

Actiunile societatii Ipromet Bucuresti au crescut vineri cu maximul de 25% permis pentru o zi de tranzactionare, la care de altfel s-au derulat toate tranzactiile pe parcursul zilei. Cursul Ipromet a inregistrat un avans substantial in acest an, la nivelul ultimului pret de 5,95 lei/actiune, fiind de 4,5 ori mai ridicat fata de finalul anului trecut. Lichiditatea actiunilor a fost in schimb foarte redusa, vineri in schimb rulajul urcand pana la 0,44 mil. lei (0,12 mil. euro). "Probabil se cumpara pentru a obtine o pozitie de control in cadrul societatii, in conditiile in care aceasta nu are actionar majoritar. De regula, la aceste institute, principalul element de interes il constituie activele imobiliare", spune Nicolae Rusu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO