Burse - Fonduri mutuale

Prima tranzacţie majoră după lansarea la bursă: Digi cumpără operatorul de cablu Invitel din Ungaria pentru 140 mil. euro

Autor: Cristian Hostiuc

22.07.2017, 09:23 50211

Digi, prin filiala din Ungaria a ajuns la un acord de achziţie a operatorului de telecomunicaţii Invitel din Ungaria pentru 140 de mil. euro, ceea ce le va aduce 691.664 clienţi care au servicii de televiziune prin cablu, internet fix şi telefonie fixă.

Invitel a ajuns în 2016 afaceri de 85 mil. euro cu un EBITDA (profit operaţional) de 23,2 mil. euro.

Vânzătorii sunt China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund SCS SICAV-SIF , administrat de către Luxembourg Investment Solution şi asistat de Cee Equity Partners.

Vineri pe bursa Bucureşti acţiunile Digi au crescut cu 0,49% ultimul preţ fiind de 41 lei/act.

La acest preţ valoarea de piaţă a Digi este de 4,1 mld. lei.

Anunţul oficial de la Digi:

Societatea doreste sa-si informeze actionarii ca la data de 21 iulie 2017, filiala sa din Ungaria, DIGI Tavkozlesi es Szolgaltato Kft. („Digi HU”), actionand in calitate de cumparator, a incheiat un contract de vanzare-cumparare actiuni („CVC”) cu societatile Ilford Holding Kft. si Invitel Technocom Tavkozlesi Kft., actionand in calitate de vanzatori („Vanzatorii”; Vanzatorii sunt societati controlate de China Central and Eastern Europe Investment Co-operation Fund SCS SICAV-SIF, administrat de catre Luxembourg Investment Solutions S.A. si asistati de CEE Equity Partners), pentru achizitia de actiuni ce reprezinta 99,998395% din capitalul social si drepturile de vot din Invitel Tavkozlesi Zrt. („Tinta”) („Tranzactia Propusa”).

Tinta face parte din Grupul Invitel si este unul din operatorii cheie pe piata de telecomunicatii maghiara, cu o prezenta de peste 20 de ani. Tinta ofera un portofoliul cuprinzator de servicii clientilor rezindetiali, precum si clientilor de tipul intreprinderilor mici, inclusiv o varietate de servicii multimedia si de divertisment, cum ar fi serviciile de televiziune digitala si HD interactive, servicii de internet rapid si servcii de telefonie fixa, oferite prin intermediul retelelor sale regionale si este al doilea cel mai mare operator de servicii de telecomunicatii fixe si internet fix din Ungaria prin raportare la segmentul de clienti rezidentiali si clienti de tipul intreprinderilor mici. In anul 2016, Tinta a avut o cifra de afaceri de 26 miliarde HUF (aproximativ 85 milioane EUR) si EBITDA de 7,1 miliarde HUF (aproximativ 23,2 milioane EUR), pe baza pro-forma (Tinta a facut obiectul unui proces de divizare la mijlocul anului 2016). La data de 31 mai 2017, Tinta avea un numar de 691.664 unitati generatoare de venit din cadrul serviciilor sale de televiziune prin cablu, internet fix si telefonie fixa. Tranzactia Propusa, la momentul finalizarii acesteia, va consolida pozitia Digi HU si, respectiv, a grupului din care face parte Societatea, pe piata de telecomunicatii din Ungaria, permitand extinderea in ceea ce priveste accesul la clienti, dezvoltarea din punctul de vedere al experientei, precum si rezultand intr-o serie de sinergii operationale imbunatatite. Invitech Solutions, societatea din cadrul grupului Invitel ce ofera servicii de telecomunicatii clientilor din segmentul business, nu este inclusa in Tranzactia Propusa.

In conformitate cu prevederile CVC, pretul total ce urmeaza sa fie platit de catre Digi HU catre Vanzatori este de 140 milioane EUR, aceasta suma facand obiectul unor ajustari viitoare, conform standardelor comerciale uzuale aplicabile in cadrul tranzactiilor de o asemenea dimensiune din sectorul serviciilor de telecomunicatii. Finalizarea Tranzactiei Propuse este supusa indeplinirii unor diverse conditii, cum ar fi (i) aprobarea Tranzactiei Propuse de catre Autoritatea Maghiara din Domeniul Concurentei (in maghiara: “Gazdasagi Versenyhivatal”); (ii) incheierea intre Digi HU si Tinta, pe de o parte si Invitech Solutions, de cealalta parte, a unor contracte de cooperare si de servicii reciproce, pentru a le permite partilor o integrare de succes a Tintei in cadrul grupului din care face parte Societatea, dezvoltarea activitatii desfasurate de catre Digi HU si Vanzatori pe teritoriul Ungariei, precum si implementarea unor procese operationale bazate pe sinergii la nivelul fiecarei parti. Finalizarea Tranzactiei Propuse este in prezent preconizata pentru data de 14 martie 2018 (Digi HU si Vanzatorii pot agrea o data ulterioara). Contractele de servicii reciproce cu Invitech Solutions vor fi incheiate pentru o durata totala de cel putin zece (10) ani calendaristici impliniti, calculati dupa momentul finalizarii Tranzactiei Propuse si vor avea o valoare totala minima de 28 miliarde HUF (aproximativ 91,6 milioane EUR), in cazul obligatiilor de plata ce incumba Digi HU si de 5 miliarde HUF (aproximativ 16,4 milioane EUR), in cazul obligatiilor de plata ce incumba Invitech Solutions. In continuare, Societatea va informa pe parcurs actionarii sai cu privire la aspectele noi ce vor aparea in procesul de implementare si finalizare a Tranzactiei Propuse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO