Burse - Fonduri mutuale

Principalul actionar al HTI ar putea controla peste 10% din Broker Cluj in urma fuziunii

05.03.2007, 18:08 20

Daniel Tepes, actionarul majoritar al societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare, ar putea deveni cel mai important actionar al Broker Cluj, cu o participatie de peste 10%, daca actionarii Broker vor aproba proiectul de fuziune a Broker cu societatile HTI Valori Mobiliare, CRI Investco si Transilvania Capital. In acest moment niciunul dintre actionarii Broker nu detine mai mult de 10% din actiuni.
"Nu stiu exact ce participatie va detine principalul actionar al HTI in cadrul Broker, raportul de conversie urmand sa fie stabilit pe baza rapoartelor de evaluare cuprinse in cadrul proiectului de fuziune. Cu siguranta insa ca aceasta participatie va depasi 10%", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
Totusi, Tepes va detine maxim 10% din actiunile cu drept de vot in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor. Consiliul de Administratie al Broker a propus actionarilor modificarea actului constitutiv al societatii, una dintre modificari fiind reducerea detinerii maxime de actiuni cu drept de vot in cadrul companiei de la 15% la 10%.
"Ne-am dat seama ca bancile si celelalte institutii financiare au praguri de detinere mai mici si am vrut sa ne aliniem la aceasta tendinta. Actionarii care detin peste 10% din actiuni vor avea maxim 10% din actiunile cu drept de vot. Pentru actiunile care depasesc acest prag o posibila solutie ar fi acordarea de actiuni preferentiale, fara drept de vot", a precizat Prunea.
El a mai declarat ca Adunarea Generala a Actionarilor in care urmeaza sa fie discutata fuziunea cu cele trei societati de brokeraj, precum si modificarea actului constitutiv si majorarea capitalului social, va fi decalata cu doua saptamani fata de data anuntata initial, care este 13 aprilie. Modificarea va fi comunicata astazi Bursei de Valori.
"Motivul reprogramarii AGA cu un decalaj de doua saptamani fata de data anuntata initial este nefinalizarea discutiilor cu reprezentantii societatii de brokeraj Transilvania Capital in timp util pentru a publica proiectul de fuziune in Monitorul Oficial pe data de 12 martie cum fusese programat initial", a explicat Prunea.
Transilvania Capital este a treia societate de brokeraj care si-a exprimat intentia de a fuziona cu Broker Cluj. Initial, Broker anuntase ca vizeaza o fuziune cu HTI Valori Mobiliare si Compania Romana de Investitii Investco, numele Transilvania Capital aparand pentru prima data in ultimul convocator al AGA.
Transilvania Capital este o societate de brokeraj de talie mica, care a realizat anul trecut un rulaj de circa 75 mil. lei (21 mil. euro) pe Bursa de Valori, ocupand locul 50 in topul brokerilor. CRI Investco a ocupat anul trecut pozitia a 35-a, cu un rulaj de 159 mil. lei (45 mil. euro), in timp ce HTI Valori Mobiliare s-a clasat pe locul 20 cu tranzactii intermediate in valoare de 436 mil. lei (123 mil. euro).
HTI Valori Mobiliare este cea mai importanta dintre societatile de brokeraj care vor fuziona cu Broker, avand in portofoliu cativa clienti importanti, cum este fondul de investitii olandez, MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds care a cumparat anul trecut un pachet important de actiuni la Condmag Brasov.
Broker Cluj este singura societate de brokeraj care are actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti. Compania are un capital social de 54,6 mil. lei (16 mil. euro) pe care intentioneaza sa si-l majoreze cu suma de 24,38 mil. lei (7,17 mil. euro) prin incorporarea profitului net obtinut anul trecut si a altor rezerve constituite in anii precedenti si distribuirea de actiuni gratuite.
De asemenea, compania intentioneaza sa mai emita circa 10,9 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,5 lei/actiune, care vor fi scoase la vanzare la pretul de 0,75 lei/actiune, care include o prima de 0,25 lei/actiune. Compania ar mai putea atrage astfel pana la 2,4 mil. euro.
Actiunile Broker au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la pretul de 2,02 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 65 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO