Burse - Fonduri mutuale

Problema datoriilor îi ţine în şah pe investitorii de la Bursă

Problema datoriilor îi ţine în şah pe investitorii de la Bursă

Autor: Stefan Musgociu

15.07.2011, 00:03 782

Bursa a scăzut cu 0,87% după doar o zi de creştere uşoară, însămajoritatea investitorilor au continuat să fie prudenţi latranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost dominată din nou detransferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Puţinii investitori prezenţi la tran­zac­ţionare au continuatsă ia deciziile de investiţii în funcţie de evoluţia burselorexterne, care au înregistrat corecţii după ce miercuri Fitch aredus ratingul Gre­ciei cu trei trepte, de la "B+" la "CCC", iarMoody's a plasat ratingul SUA sub evaluare pentru o posibilăretrogradare de la nivelul de top "AAA".

Totuşi, corecţiile uşoare înregis­tra­te de cele mai multeacţiuni de la BVB au venit pe rulaje reduse.

"Afluxul de ştiri despre problema da­toriilor suverane alestatelor din zona euro şi SUA se pare că îi ţine în şah peinvestitorii locali, aceştia fiind în continuare foarte prudenţichiar dacă economia locală a început în ultima perioadă să fie dince în ce mai bine văzută de investitorii străini. De altfel, toatepieţele financiare sunt într-o stare de tensiune, iar acest lucrueste de înţeles în condiţiile în care zilnic vedem modificări aleratingurilor statelor care întâmpină probleme în restituireadato­riilor acumulate în ultimii ani, iar acest lucru nu rămânefără repercusiuni şi plan local", a declarat Mihai Mureşian,directorul de tranzacţionare al Inter­capital Invest.

El crede că investitorii de pe piaţa lo­cală sunt pe poziţii deaşteptare de­oare­ce bursele externe nu au con­sem­nat scăderifoarte puternice, datorate si­tuaţiei macroeconomice globaleactuale, dar şi ştirilor pozitive din ultima perioadă legate deîmbunătă­ţirea ratingului României.

"Acest lucru arată că în piaţa locală încă există încredere dinpartea inves­ti­to­rilor, iar dacă ne uităm la raportărilenerezidenţilor, aceştia sunt din ce în ce mai activi chiar dacăpentru moment ac­tivitatea lor nu se reflectă în piaţă în­tr-unvolum tranzacţionat foarte mare", a adăugat brokerul.

Cele mai recente tranzacţii cu pri­me­le zece acţiuni în funcţiede lichi­ditate, analizate de indicele BET. Tot­oda­tă, indiceleBET-FI, al acţiu­nilor ce­lor cinci SIF-uri şi al titlurilorFon­dului Proprietatea, a scăzut cu 1,26%.

Circa 80% din lichiditatea pieţei au fost asigurate deoperaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 42,4 milioanelei. Pe piaţa principală preţul a scăzut cu doar 0,1%, la 0,523lei.

"În perioada verii nu cred că vom asista la o situaţie foartediferită de cea actuală. Piaţa va avea în continuare o evoluţiefoarte volatilă, dar fără o direcţie clară, situaţie datorată înspe­cial contextului extern, iar de la înce­putul toamnei esteposibil să vedem o agitaţie din ce în ce mai mare. Preţurileactuale sunt foarte scăzute, majoritatea titlurilor fiindsubevaluate faţă de valorile fundamentale, iar acest lucru cred căva începe să fie speculat încet, încet de investitori. Ceea ce îiîmpiedică pentru moment este un impuls clar de încredere, dar odatăce acesta se va întâmpla vom vedea efervescenţă din parteainvestitorilor", a mai spus Mureşian.

Pe piaţa RASDAQ au fost realizate mai multe operaţiuni prin careau fost transferate pachete repre­zentând peste 33,82% dinacţiunile Argus Constanţa (UARG), pentru 38,8 milioane lei.

De urmărit astăzi

  • Titlurile producătorului de uleiuri Argus Constanţa (UARG), dupăce ieri s-au transferat în piaţă mai multe pachete din companiereprezentând 28% din capitalul societăţii. Acţiunile au fosttransferate la un preţ cu 25% peste cel din şedinţa precedentă.

  • Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Moldova (SIF2), care aupierdut pe finalul şedinţei de ieri 3,8% şi respectiv 2,3% dinvaloare, reprezentând cele mai mari corecţii dintre cele mailichide acţiuni de la bursă.

  • Evoluţia burselor după ce piaţa americană a deschis ziua de iericu aprecieri în medie de 0,6% pe principalii indici. Cele maiimportante burse europene consemnau la aceeaşi oră scăderi uşoare.Indicele german DAX pierdea 0,2%, iar cel francez CAC40 se corectacu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO