Burse - Fonduri mutuale

Productia de petrol si gaze a Petrom, in scadere in trim. II

21.07.2008, 17:35 16

Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a inregistrat in al doilea trimestru al anului o scadere cu aproximativ 9% a vanzarilor de gaze pe piata interna, de la un nivel de 1,24 miliarde de metri cubi in al doilea trimestru al anului trecut, pana la un nivel de 1,15 miliarde de metri cubi in perioada similara a acestui an.
OMV, grupul petrolier austriac actionar majoritar al Petrom, explica aceasta usoara scadere prin faptul ca anul acesta compania nu a mai avut aceeasi cerere ridicata de gaze naturale din partea producatorilor de energie electrica.
Comparativ cu primul trimestru, vanzarile companiei s-au diminuat cu 23%, de la 1,5 miliarde de metri cubi, insa continua sa reprezinte aproape jumatate din volumele comercializate de grupul austriac.
La nivelul intregului segment de explorare si productie, care include si extractia de titei a companiei romanesti, volumele consemnate de Petrom, inregistreaza aceeasi tendinta descendenta. Astfel, in al doilea trimestru al anului. Petrom a reusit sa produca 194.000 de barili echivalent petrol pe zi, in scadere cu 2% fata de primul trimestru al acestui an si cu aproximativ 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit datelor OMV, productia realizata in Romania este peste jumatatea celei obtinuta la nivel de grup, care a ajuns pana la un nivel de 311.000 de barili echivalent petrol pe zi in al doilea trimestru al anului.
Analistii de la Raiffeisen Bank spun ca, atat Petrom cat si OMV isi vor putea imbunatati rezultatele, tinand cont de aprecierea cu 26% a pretului titeiului in al doilea trimestru al anului, fata de primele trei luni din 2008, combinata cu volumele mai mari vandute. In acest context analistii recomanda cumpararea actiunilor Petrom si OMV.
Potrivit datelor grupului austriac, vanzarile rafinariilor OMV au crescut cu 10% fata de trimestrul doi al anului trecut, respectiv cu 7% fata de ianuarie-martie 2008, la 5,75 milioane tone. Grupul mentioneaza ca marja de rafinare (exprimata in dolari/baril) a Petrom a fost afectata de marje mai slabe pe segmentele de benzina si produse rafinate grele. La nivelul grupului, marja de rafinare a ajuns in al doilea trimestru la un nivel de 6,76 dolari pe barilul de titei procesat, in crestere cu 60% fata de primele trei luni ale anului, dar in scadere cu 4% fata de perioada similara a anului trecut.
Actiunile Petrom au castigat 6% in ultimele doua sedinte ale saptamanii trecute, dupa ce atinsesera un minim pentru ultimele trei luni in urma scaderilor puternice din prima parte a saptamanii. Capitalizarea Petrom se ridica la 6,62 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO