Burse - Fonduri mutuale

Profitul Alro, la jumatate in ultimul trimestru

19.02.2008, 20:49 12

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a obtinut in ultimul trimestru al anului trecut un castig net de circa 17,8 mil. euro (62,1 mil. lei), in scadere cu 45% fata de aceeasi perioada din 2006, cand profitul se cifra la 33 mil. euro (114,5 mil. lei).
Afacerile companiei s-au redus in aceeasi perioada cu 15%, pana la 127,5 mil. euro (443,8 mil. lei).
Scaderea este explicata de conducerea companiei printr-o reducere temporara a cererii spre sfarsitul anului trecut care a condus la caderea cotatiei aluminiului pe bursa din Londra de la peste 2.600 de dolari/tona la 2.350 dolari/tona. Pe de alta parte, pretul utilitatilor a continuat sa creasca.
"In cea de-a doua parte a anului trecut s-a inregistrat o usoara scadere a cererii de aluminiu care imediat s-a reflectat in preturi... Toate au crescut, apa industriala, gazele si electricitatea, fapt ce s-a vazut in costuri", spune Marian Nastase, vicepresedintele Alro Slatina.
Cu toate acestea, explozia preturilor la aluminiu din prima parte a anului trecut a facut ca Alro sa incheie anul 2007 cu un profit in crestere cu circa 21% in euro, pana la 131,3 mil. euro (438 mil. lei).
Afacerile Alro s-au mentinut la un nivel similar cu cel din anul precedent, de 612,8 mil. euro (2.045 mil. lei), in ciuda unui avans al productiei cu 8,2%, pana la 283.000 de tone.
"Anul 2007 a fost un an bun pentru industria aluminiului, in conditiile in care consumul mondial a crescut cu 10,1%. De asemenea, pretul mediu la aluminiu pe parcursul anului trecut, de circa 2.600 dolari pe tona, s-a situat peste estimarile noastre, care previzionau un nivel de 2.270 dolari pe tona", spune Nastase. El a explicat ca reducerea temporara a cererii de aluminiu are ca principala cauza faptul ca consumatorii se asteptau la o explozie a pretului pe piata aluminiului si si-au creat stocuri suplimentare.
"Este o piata foarte complexa in care se incearca derularea unor achizitii gigant. Acum 7-8 ani companiile din minerit erau cotate slab, dar in conditiile acestei semicrize de pe piata resurselor naturale acestea au inceput sa obtina profituri fabuloase, ceea ce le-a facut atractive pentru investitori. Castigurile pe care le-au realizat le deschid noi optiuni, iar unele dintre acestea sunt de concentrare la nivelul industriei. S-a incercat inclusiv achizitia lui Rio Tinto", explica Marian Nastase. El se asteapta ca producatorii sa se concureze mai puternic in viitor, mai ales in ceea ce privieste produsele cu o valoare adaugata mare, spre care se orienteaza si Alro. Anul trecut, compania a reusit sa reduca costurile cu electricitatea pe tona de aluminiu pana la un nivel sub media din industrie. Cu toate acestea, cheltuielile cu utilitatile s-au majorat cu 21% fata de 2006, din cauza cresterii pretului acestora.
Alro a reusit anul trecut sa se aprovizioneze din import cu alumina la un pret mai scazut decat in anul precedent, costurile cu materiile prime reducandu-se cu circa 11%, in ciuda faptul ca Alum este inchisa temporar pentru retehnologizare. Producatorul de aluminiu a investit in ultimii cinci ani peste 210 mil. dolari, iar anul trecut investitiile au depasit 60 mil. dolari. Acestea s-au indreptat catre achizitia de echipamente pentru turnarea de aliaje de aluminiu, modernizarea laminorului de benzi la cald si finalizarea implementarii sistemului informatic.
Alro intentioneaza sa construiasca o termocentrala care sa-i asigure necesarul de electricitate, in prezent compania aflandu-se in proces de negociere pentru a angaja un consultant, dupa ce a incheiat studiul de fezabilitate pentru doua locatii posibile pentru amplasarea termocentralei.
Reprezentantii Alro spun ca necesarul de electricitate pentru acest an este asigurat in proportie de aproape 90%, mai existand un necesar pentru a doua parte a anului trecut care se incearca asigurat in perioada urmatoare.
Conducerea companiei spune, se intentioneaza ca si anul acesta cea mai mare parte a profitului obtinut in 2007 sa fie distribuit ca dividende. Alro a incheiat in ultimele luni contracte pe piata valutara in valoare de 1.181 mld. lei (circa 346 mil. euro), destinate acoperirii riscului de apreciere a monedei nationale fata de dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO