Burse - Fonduri mutuale

Profitul Prospectiuni a urcat cu 40%

27.02.2008, 19:52 13

Compania de servicii din domeniul petrolului si gazelor Prospectiuni Bucuresti (PRSN), controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obtinut anul trecut un profit net de 16,1 mil. euro (53,9 mil. lei), cu 40% peste cel realizat in 2006.
Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 40%, pana la 60,8 mil. euro (203 mil. lei), daca excludem activitatea de subcontractare catre Atlas Gip din 2006, in valoare de 53,5 mil. lei (15,2 mil. euro).
Circa un sfert din afacerile companiei erau realizate in 2006 de Atlas Gip (ATGJ), firma controlata tot de Ovidiu Tender, in calitate de subcontractor, in conditiile in care, din cauza situatiei financiare delicate, firma de carotaj nu indeplinea la acea data conditiile pentru a participa in nume propriu la licitatii. Indicatorii realizati de Prospectiuni in 2007 s-au situat peste cei previzionati de conducerea companiei, care astepta pentru anul trecut un profit de 16,5 mil. euro la afaceri de 53,2 mil. euro.
In ultimul trimestru al anului trecut, castigul net al companiei s-a cifrat la 2,63 mil. euro (9,1 mil. lei), cu 28% mai ridicat fata de aceeasi perioada din 2006.
Anul trecut, Petrom a solicitat 8 proiecte de achizitie a datelor seismice in sistem 3D, fata de 6 astfel de proiecte cu un an in urma, ponderea acestora in cifra de afaceri a Prospectiuni fiind de peste 50%, potrivit reprezentantilor companiei.
Petrom si-a intensificat in ultimii doi ani planurile de explorare, dupa ce OMV a preluat pachetul de control in societate, solicitand lucrari de prospectiuni si pentru zonele aflate deja in exploatare.
Pretul in crestere al hidrocarburilor influenteaza pozitiv activitatea companiilor de servicii in domeniul petrolului si gazelor, in conditiile in care pe plan mondial se intensifica cererea pentru identificarea de noi zacaminte. Petrom detine o pondere de aproape 60% in afacerile Prospectiuni, iar Romgaz participa cu circa 32% la formarea acestora.
Prospectiuni a derulat la inceputul anului o majorare de capital prin care a strans de la actionari 4,9 mil. euro (17,8 mil. lei), in cadrul operatiunii fiind subscrise 99,43% din titlurile emise de companie. Banii sunt destinati dotarii cu echipamente a unei echipe de lucru care a fost infiintata anul trecut si care ar urma sa acopere necesarul la nivel intern al companiei.
Prospectiuni intentioneaza sa trimita in acest an inca doua echipe de explorare in afara, investitiile necesare pentru echiparea acestora ridicandu-se la 30-40 mil. euro.
Tender estima ca afacerile companiei ar putea ajunge in acest an la 100 mil. euro, cu 64% mai mult decat in 2007, daca intentiile de extindere a activitatii Prospectiuni pe pietele internationale se vor materializa.
In acest scop, compania intentioneaza sa deschida un centru operational in Dubai, pentru activitatile sale din zona Golfului Persic. Actiunile Prospectiuni au fost tranzactionate ultima data la un pret de 21,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 167 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO