Burse - Fonduri mutuale

Profitul record al Transelectrica din primul trimestru s-a evaporat în trimestrul al doilea

Autor: Andrei Chirileasa

14.07.2011, 00:00 259

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica(TEL), controlată de stat, a înregistrat în primul semestru unprofit net de 9,94 mil. lei (2,34 mil. euro), comparativ cupierderi de 58 mil. lei în perioada similară a anului trecut. Înintervalul analizat, veniturile Transelectrica au urcat cu 7,8%, la1,37 mld. lei, iar cheltuielile au avansat cu 2,2%, la 1,36 mld.lei, potrivit datelor preliminare ale companiei, publicate împreunăcu bugetul rectificat pentru 2011, care va fi supus aprobăriiacţionarilor în luna august. Bugetul rectificat vizează creştereacu 68% a profitul net estimat pentru acest an, la 27,9 mil. lei(6,6 mil. euro).

Rezultatul semestrial este însă mult mai slab decât cel dinprimul trimestru al anului, când compania a raportat un profit netde 161 mil. lei (37,9 mil. euro). Practic, asta înseamnă că întrimestrul al doilea, Transelectrica a avut pierderi de circa 151mil. lei, cauzate în parte şi de inversarea trendului cursuluileu/euro, care a crescut în perioada aprilie-iunie după ce scăzuseîn primele trei luni.

Compania îşi reevaluează trimestrial datoriile pe termen lung învalută, iar modificările de curs pot aduce profituri sau pierderisemnificative pe partea financiară. Acţiunile Transelectrica auînchis şedinţa de ieri de la Bursă la preţul de 22 lei,capitalizarea companiei fiind de 377 mil. euro. Statul deţine 73,7%din acţiuni, însă şi-a propus să vândă pe Bursă 15% din companiepână la finele anului. Transelectrica intenţionează şi ea să vândă12% din acţiunile proprii, într-o majorare de capital, pentru astrânge bani pentru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO