Burse - Fonduri mutuale

Profitul Transelectrica a scazut cu 42% din cauza contractiei consumului de energie

Profitul Transelectrica a scazut cu 42% din cauza contractiei consumului de energie
14.05.2009, 19:10 23

TransportatoRul national de energie electrica Transelectrica Bucuresti (TEL) a inregistrat in primul trimestru al anului un profit net de 47,25 mil. lei (11 mil. euro), in scadere cu 42,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul reducerii consumului de energie electrica cu mult sub nivelul luat in calcul de companie.

"Au fost mai multi factori care au stat la baza scaderii rezultatelor. Primul trimestru al anului a dus la o scarere de 9% a cantitatilor consumate fata de perioada similara din 2008, fiind livrati in sistem 14,6 TWh. In al doilea rand, aceasta contractie a consumului este peste ceea ce am bugetat noi la sfarsitul anului trecut cand estimam o reducere a consumului de energie electrica de circa 2% pe tot anul. Totodata au scazut si exporturile de energie electrica. In afara de efectele crizei, a mai fost un factor care a dus la scaderea consumului de energie electrica. Anul acesta temperaturile, cel putin in sudul tarii, au fost mai ridicate, ceea ce a dus la un consum mai redus de energie electrica", a explicat Razvan Purdila, director piete de capital din cadrul Transelectrica. Cu toate acestea, profitul net raportat de companie nu este cu mult sub tinta programata de companie, castigul reprezentand 98% din ceea ce s-a bugetat.
"Vom face eforturi pentru realizarea bugetului de anul acesta. Este un an tare pretentios si ne straduim sa atingem parametrii pe care i-am prezentat in AGA. Cu cash-flow-ul stam bine, iar pana la sfarsitul anului ne vom reduce datoriile pe termen lung, precum si pe cele pe termen scurt", a mai precizat reprezentantul Transelectrica.
La sfarsitul lunii martie, compania nationala de transport al energiei electrice avea datorii pe termen lung de circa un miliard de lei, similare cu cele de la finele anului trecut. Datoriile pe termen scurt insumau 632,6 mil. lei, cu 24,7% sub cele de la sfarsitul lui 2008, de 840,3 mil. lei, in conditiile in care compania si-a mai achitat o parte din datoriile fata de furnizori si fata de banci.
Compania a raportat o cifra de afaceri neta de 691,2 mil. lei (162 mil. euro), in scadere cu 13% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.
Veniturile companiei au scazut cu 11,5%, la 703,3 mil. lei, in timp ce cheltuielile au coborat cu 7%, la 637,3 mil. lei.
Actionarul majoritar al Transelectrica, Ministerul Economiei, detine 73,6% din titluri, in timp ce Fondul Proprietatea are 13,5%.
Actiunile Transelectrica au scazut ieri cu circa 6% si ca urmare a trecerii datei de dividend, tranzactionandu-se in jurul nivelului de 11,7 lei. Capitalizarea companiei este de 206 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO