Burse - Fonduri mutuale

Prunea cauta 100 mil. euro pentru un fond inchis

27.02.2008, 19:52 26

Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa, vrea sa atraga intre 50 si 100 de milioane de euro de la un numar de investitori locali si straini pentru lansarea unui fond inchis de investitii pe care intentioneaza sa-l listeze apoi la Bursa.
In prezent, un alt fond de investitii inchis, STK Emergent, deruleaza o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa. Fondul este administrat de Nicolae Pascu, fost angajat al Broker Cluj.
"Intr-o prima etapa, vrem sa lansam un fond inchis de investitii cu plasamente in actiuni. Dupa ce vom primi autorizatia din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), vrem sa atragem pentru capitalul de lucru al fondului in jur de 50-100 de milioane de euro de la investitori romani si straini", a declarat Petru Prunea, adaugand ca are in vedere si lansarea unui fond de investitii imobiliare.
Intrarea pe piata fondurilor inchise de investitii a fost motivata de reprezentantul Broker prin faptul ca "este mult mai usor sa faci investitii de amploare prin intermediul unui fond comun decat prin conturile clientilor". Un alt avantaj este impozitarea diferita a investitiilor in fond fata de cea aplicata conturilor, spune Prunea.
Decizia de lansare a unei societati de administrare si a fondului inchis de investitii va fi discutata impreuna cu actionarii societatii in cadrul Adunarii Generale de la inceputul lunii aprilie.
"Vom depune la CNVM documentatia pentru autorizarea societatii de administrare in aproximativ o luna si jumatate, mai apoi vom transmite si documentatia primului fond de investitii", a spus Prunea. Destinatia primului fond inchis de investitii va fi BVB, reprezentantul Broker Cluj estimand ca dupa un an si jumatate de functionare fondul va fi listat la Bursa.
Pe piata locala a fondurilor inchise de investitii, cu un total al activelor nete de peste 156,3 mil. lei, primul fond care se listeaza la Bursa este STK Emergent, administrat de societatea STK Financial din Cluj. Fondul inchis STK Emergent deruleaza in prezent o Oferta Publica Initiala (IPO) in valoare de aproximativ 50 mil. lei prin care vinde pe Bursa 25% din actiuni. In prezent, cei mai activi administratori de fonduri inchise de investitii sunt cei din Cluj-Napoca. BT Asset Management, Globinvest si STK Financial sunt trei societati de administrare din Cluj care controleaza aproape intreaga piata a fondurilor inchise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO