Burse - Fonduri mutuale

Putini vanzatori, cumparatori si mai putini

12.05.2005, 19:10 19

Majoritatea actiunilor cotate la Bursa de Valori au incheiat ieri pe scadere, sedinta de tranzactionare naruind astfel sperantele investitorilor care vedeau un nou trend ascendent dupa cateva zile consecutive de cresteri. Indicii au incheiat ziua cu scaderi de peste 1%, iar lichiditatea s-a mentinut redusa.

Brokerii spun ca investitorii sunt inca retinuti in a face tranzactii atata timp cat tendinta de pe piata nu este clara. "Vanzatori nu prea sunt pe piata pentru ca multe din actiuni sunt cotate in jurul preturilor de la inceputul anului si deci nu exista profituri acumulate pe actiunile respective. Pe de alta parte, potentialii cumparatori asteapta formarea unei tendinte clare de crestere a preturilor inainte de a intra la cumparare," spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.

Cea mai mare parte a valorii tranzactiilor de ieri a fost reprezentata de operatiunile cu titlurile societatilor de investitii financiare. SIF Banat-Crisana a fost din nou cea mai tranzactionata actiune din piata, cu un rulaj de 39,9 miliarde de lei, reprezentand aproape o treime din valoarea tranzactiilor de ieri. Actiunile societatii au incheiat ziua la 11.800 lei/actiune, in scadere cu 1,7% fata de ziua precedenta.

Nici la rezultatele bune la trei luni raportate de unele dintre companiile listate, cum ar fi producatorii de medicamente, Oltchim sau Artrom, nu au avut o influenta mai mare asupra actiunilor fata de tendinta generala de pe piata. "Au existat influente ale rezultatelor la trei luni, dar acestea au fost reduse. Au fost cresteri pe companiile care au publicat rezultate bune, dar acestea nu au fost de durata, iar companiile respective s-au inscris pana la urma pe tendinta generala a pietei," spune Brendea.

Dintre principalele companii listate pe piata, cea mai buna evolutie au avut-o ieri actiunile Sicomed, care au incheiat ziua la 7.000 lei/actiune, pret identic cu cel din ziua anterioara.

Singura crestere semnificativa din sedinta de ieri a apartinut actiunilor producatorului de ambalaje MJ Maillis, companie listata la categoria a II-a, care au incheiat ziua cu un avans de 6,9% fata de marti. Cotatia de inchidere a Maillis a fost de 54.500 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a depasit un miliard de lei.



Rompetrol: Nu urmarim fuziunea Vega cu Petromidia

Reprezentantii grupului Rompetrol au infirmat ieri informatiile potrivit caora intentioneaza sa realizeze o fuziune intre cele doua dintre cele trei companii listate pe piata de capital, membre ale grupului, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Rompetrol SA (Vega). Grupul Rompetrol afirma insa ca studiaza posibilitatea de fuziune a altor doua companii, Rompetrol Downstream si Romoil. "Grupul Rompetrol nu urmareste fuziunea dintre companiile Rompetrol S.A. si Rompetrol Rafinare S.A., chiar daca in ultima perioada a analizat mai multe posibilitati privind restructurarea grupului in avantajul actionarilor entitatilor listate. Confuzia a fost creata de posibilitatea pe care intr-adevar o studiem, aceea de a fuziona companiile Romoil si Rompetrol Downstream, subsidiare ale Rompetrol Rafinare, operatiune care ar duce la optimizarea functionarii acestora", au precizat reprezentantii grupului Rompetrol. Ziarul Financiar a publicat in editia de ieri un articol privind intentia Rompetrol de a realiza o fuziune intre Petromidia si Vega.





Piata RASDAQ

Rulajul pietei Rasdaq a insumat ieri aproape 13,3 miliarde de lei (366.000 de euro), in conditiile opririi de la tranzactionare a unuia dintre cei mai lichizi emitenti, Braiconf Braila.

Cea mai tranzactionata societate a fost Biofarm Bucuresti, cu un rulaj de 2,9 miliarde de lei (80.000 de euro). In conditiile in care producatorul de medicamente a anuntat recent majorarea capitalului social cu aproximativ 2,25 milioane de euro, cotatia s-a apreciat ieri, cu 4,43%. Ultima tranzactie s-a desfasurat la cursul de 4.000 de lei/actiune, dupa ce pretul actiunilor Biofarm atinsesera un maxim de 4.400 de lei/actiune. De la inceputul anului, actonariatul Biofarm a suferit schimbari semnificative, omul de afaceri Robert Ferran (presedintele Consiliului de Administratie) diminuandu-si participatia la 5% din titluri. Conform ultimei raportarii, Health Sciences Group detine un pachet de 15,52% din actiuni, SIF Oltenia 10%, iar International Pharmaceutical Group (Saphiro Bancorp) si-a redus participatia la 1,3%.

Grosil Slobozia a inregistrat iarasi o lichiditate buna, realizand ieri un rulaj de aproape 2,68 miliarde de lei (74.000 de euro). Prin cele 15 tranzactii efectuate cu titlurile societatii s-au transferat 22.000 de actiuni reprezentand 14,27% din capitalul social al companiei. Toate tranzactiile s-au efectuat la un pret de 121.700 de lei/actiune, mai mic cu 2,64% fata de sedinta precedenta. Acum cateva zile s-a mai desfasurat o tranzactie mai mare cu titlurile Grosil in urma careia Sif Transilvania si-a redus participatia de la 25% la mai putin de 5%. Grosil are ca obiect de activitate comertul cu ridicata de cafea, ceai cacao si condimente. Conform ultimei raportari, actionar majoritar al Grosil este European Drinks, cu o participatie de 73,1% din actiuni.

Asigurarea Romaneasca - Asirom Bucuresti a inregistrat ieri una dintre cele mai mari aprecieri ale cursului. Pe fondul unei lichiditati bune, titlurile Asirom au crescut cu 19,3% fata de sedinta anterioara. Ultima tranzactie s-a desfasurat la pretul de 4.200 de lei/actiune, maximul sedintei, dupa ce cotatia Asirom atinsese ieri un minim de 4.000 de lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate cu actiunile societatii de asigurare s-a ridicat la peste 2 mld. lei (55.000 de euro).

Dupa cresterile din ultima perioada, actiunile Rompetrol (Vega) au inregistrat ieri o corectie semnificativa, cotatia inregistrand la nivelul pretului de inchidere, de 730 de lei/actiune, o scadere de 9,3%. In ultimele doua sedinte cursul se apreciase cu peste 25%. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile Rompetrol (Vega) a fost de aproape 1,12 mld. lei (30.800 de euro).

vlad.nicolaescu@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO