Burse - Fonduri mutuale

"Piata este facuta in primul rand de sentiment, iar in al doilea rand de stiri"

25.07.2008, 18:37 27

Bursa a continuat sa creasca si ieri, principalii indici ai pietei inregistrand aprecieri usoare, in ciuda faptului ca principalele piete europene au avut o evolutie negativa. "Piata a avut din nou parte de o lichiditate modesta, insa pare sa se stabilizeze. Conform analistilor dobanda de referinta continua sa se mentina constanta, pretul petrolului a dat si el inapoi, motive destul de bune pentru a spune ca poate urma o perioada de cresteri usoare", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, s-a apreciat ieri cu 1,1%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a crescut si el cu 1%. Societatile de investitii financiare nu au reusit sa copieze evolutia pozitiva a celorlalte companii din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, scazand ieri cu 0,35%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inchis sedinta trecuta la nivelul de miercuri, dupa ce societatea a raportat ieri vanzarea unui pachet de circa 54.000 de titluri Erste Bank la Bursa de la Viena, pentru 2,18 milioane de euro.
Cel mai reprezentativ indice al pietei, BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 companii din piata incluzand SIF-urile, a crescut ieri cu 0,6%.
Societatile care activeaza in sectorul energetic si petrolier au cunoscut ieri cele mai importante cresteri, indicele de ansamblu al acestora, BET-NG, crescand cu 1,5%.
"Pana acum am avut parte doar de rebound-uri tehnice, neavand in continuare incredere la Bursa. Piata este facuta in momentul de fata in primul rand de sentiment, iar in al doilea rand de stiri. Daca in perioada urmatoare petrolul va creste din nou nejustificat iar stirile internationale nu vor fi bune, atunci nu se va schimba nimic in evolutia pietei", spune Caramiha.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 5,2 milioane de euro (18,6 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 1,1 milioane de euro (4 milioane de lei).
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins ieri de titlurile SIF Oltenia (SIF5), in valoare de
0,9 milioane de euro (3,2 milioane de lei), pe urmatoarele locuri aflandu-se actiunile SIF Transilvania (SIF3), SIF Moldova (SIF2) si BRD SocGen (BRD), cu lichiditati de circa
0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei).
Cele mai mari cresteri din piata au fost atinse ieri de titlurile Condmag Brasov (COMI), cu o apreciere de 7,4%, si de titlurile Biofarm Bucuresti (BIO), cu un avans de 6,6%.
Ieri a avut loc in piata si o tranzactie cu obligatiuni, valoarea acesteia ridicandu-se la 145.000 de euro (0,5 milioane de lei), precum si cateva tranzactii cu contracte futures, de circa 100.000 de euro (358.000 de lei). Titlurile Impact Bucuresti au facut ieri obiectul unei tranzactii DEALS in valoare de circa 0,4 milioane de euro (1,5 milioane de lei), pretul de transfer fiind de 0,19 lei/ actiune, cu 7,3% sub nivelul de referinta, de 0,205 lei/actiune.
"Daca ar fi sa revenim la maximele de acum un an, am avea nevoie de cresteri de 300%, acesta fiind insa un scenariu imposibil de realizat in momentul de fata. Pe termen scurt cred ca vom avea parte de o consolidare, insa din cauza unor cresteri salariale nejustificate am putea avea din nou probleme cu inflatia, ceea ce nu ar fi tocmai benefic pentru Bursa", crede Caramiha.
Inainte de inchiderea sedintei de ieri, indicele francez CAC-40 scadea cu 0,7%, indicele german DAX cu 1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se deprecia cu 0,8%. Ultima sedinta de tranzactionare din Statele Unite a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o apreciere de aproape 0,3%. In plus, in deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri din State contractele futures pe petrol cu scadenta in septembrie se aflau in crestere cu 0,8% fata de nivelul de miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO