Burse - Fonduri mutuale

"Suntem pe acumulare, dar nu am iesit din corectie"

02.04.2007, 17:30 11

Investitorii par sa revina in piata, dupa ce ultima sedinta de tranzactionare a adus o lichiditate de aproape 22 de milioane de euro. Brokerii sunt totusi precauti si spun ca desi suntem intr-o perioada de acumulare, riscul de a asista la noi corectii nu a trecut definitiv.
"Suntem pe acumulare, dar nu am iesit din corectie. Ne putem astepta si la alte caderi pe termen mediu", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Societatile de investitii financiare (SIF) au avut parte de o saptamana plina de evenimente. Stirile care au venit din sfera legislativului nu au mai avut insa impactul de altadata. Desi a fost aprobat de Comisia Juridica si a primit aviz negativ din partea Comisiei Buget-Finante din Senat, proiectul de lege de urcare a pragului de detinere la SIF de la 1% la 5% nu i-a mai determinat pe investitori sa ia decizii pripite de intrare sau iesire din piata. BET-FI, indicele care reflecta evolutia celor cinci societati financiare, a scazut usor saptamana trecuta, cu 0,44%.
Raportarile de persoane care detin concertat peste 1% din SIF au reprezentat alte noutati saptamana trecuta in piata, cand Banca Transilvania si fondul Ampelus Holding au anuntat ca detin concertat 7,9% si, respectiv, 4,6% din actiunile SIF Banat-Crisana.
Brokerii spun insa ca nu exista pericolul unei presiuni la vanzare pe SIF, in conditiile in care legea poate sa interzica detinerea peste 1%, dar nu poate sa oblige pe cineva sa isi vanda participatia.
"Legea nu poate sa te oblige sa vinzi ceea ce detii peste 1%, este impotriva Constitutiei si a regulilor europene", spune directorul general al IFB Finwest.
Inidicele BET, care reflecta evolutia celor mai importante zece actiuni din punctul de vedere al lichiditatii si al capitalizarii bursiere, a coborat usor vineri, cu 0,03%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 21,74 mil. euro (72,95 mil. lei).
Si piata deal a fost destul de animata, in ultima sedinta actiunile Falmingo, BRD, SIF Banat-Crisana, Banca Transilvania, Transelectrica si Biofarm facand obiectul unor tranzactii speciale in suma totala de 8,3 mil. euro (24,98 mil. lei)
Indicele BET-FI a pierdut vineri 0,49%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 8,75 mil. euro (29,44 mil. lei), peste 40% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.

Actiunile Transelectrica, companie care se ocupa cu transportul de energie electrica, au pierdut vineri 0,84%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 64.000 de euro (214.000 de lei). "Motivul acestei lichiditati scazute si al evolutiei stationare este asteptarea rezultatelor financiare la trei luni, avand in vedere si bugetul propus de companie anul aceasta", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. Compania si-a bugetat pentru anul in curs un profit net de 59,36 milioane de lei (17,45 milioane de euro), de peste patru ori mai redus decat cel realizat anul trecut. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 47,3 lei/actiune.

Titlurile Banca Transilvania au pierdut vineri 0,93%. Tranzactiile cu titlurile bancii s-au ridicat la 1,71 mil. euro (5,76 mil. lei), fiind al patrulea rulaj din piata. Banca Transilvania a raportat joi ca detine, impreuna cu alti investitori, aproximativ 7,96% din actiunile SIF Banat-Crisana. Pachetul detinut se ridica la aproximativ 37 mil. euro. Conform rapoartelor de saptamana trecuta, banca este cel mai mare actionar al SIF Banat-Crisana. Transilvania nu a publicat lista persoanelor implicate impreuna cu care detine acest pachet, putand fi astfel vorba de actionari semnificativi, alti membri ai conducerii sau subsidiare ale grupului.

Actiunile SIF Moldova au urcat vineri cu 1,04% pe fondul unei lichiditati de 2,35 milioane de euro (7,92 milioane de lei), fiind al doilea rulaj din piata, dupa SIF Oltenia. "Cred ca perioada de acumulare pe SIF va mai dura pana in mai-iunie. In acest timp putem asista si la alte caderi, dar nu cred ca se va sparge pragul de 55.000 de puncte in jos. Din mai-iunie ma astept sa ne incadram pe un trend pozitiv pe SIF", spune Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest. In ultima sedinta indicele BET-FI a inchis la un nivel de 59.230,77 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Moldova s-a perfectat la un pret de 2,92 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au crescut vineri cu 1,04%, pe fondul unui rulaj de 0,41 mil. euro (1,39 mil. lei). Rafinaria a inregistrat anul trecut pierderi de 22 de milioane de euro, dupa ce cu un an inainte incheiase exercitiul financiar cu un profit net de 51 de milioane de euro. Dinu Patriciu, actionarul principal al grupului Rompetrol, din care face parte si Petromidia, a declarat intr-un interviu pentru ZF ca rezultatele pe primul trimestru sunt pozitive si datorate in mare parte investitiilor din ultimii ani. Rompetrol estimeaza ca are in Romania o cota de piata de 30%. Ultima tranzactie cu titlurile Rompetrol Rafinare Constanta s-a perfectat la un pret de 0,097 lei/actiune.

Actiunile Iproeb Bistrita, companie care se ocupa cu producerea de cabluri si fire electrice si optice, au crescut vineri cu 0,95%, valoarea tranzactiilor fiind de 0,26 mil. euro (0,86 mil. lei). Iproeb a raportat pentru anul trecut un profit 3,91 milioane de euro (13,8 milioane de lei), de circa cinci ori mai ridicat fata de anul precedent. Afacerile companiei au sarit si ele cu 52%, ajungand la 41,7 milioane de euro (147 de milioane de lei). Saptamana trecuta actiunile Iproeb au urcat cu aproape 13%. Tinand cont de ultimul pret, valoarea indicatorului PER (pretul raportat la profitul pe actiune) este de 9,4. RASDAQ-C, principalul indice al pietei electronice, a crescut vineri cu 1,38%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO