Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen evaluează acţiunile FP la 1,05 lei

16.08.2010, 23:54 36

Analiştii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investent(RCI), unul dintre cei mai mari intermediari de pe Bursă, susţin căacţiunile Fondului Proprietatea (FP) se pregătesc să devină nouastea a bursei de la Bucureşti şi recomandă cumpărarea acestora,indicând un preţ-ţintă de 1,05 lei/acţiune pentru următorul an.

Evaluarea este dublă faţă de cotaţia actuală a acţiunilor FP, decirca 0,51 lei/acţiune, precizează analiştii. Titlurile FP setranzacţionează în prezent pe o piaţă netransparentă, preponderentprin anunţuri la mica publicitate şi prin intermediul câtorvabrokeri, însă Raiffeisen estimează că odată cu listarea fondului,previzionată pentru luna ianuarie 2011, titlurile se vor apropia devaloarea lor reală.

"În afară de mărime şi de lichiditatea anticipată, FP are câtevacaracteristici care-l fac o completare atractivă a unui portofoliude acţiuni pe piaţa românească sau sud-est-europeană (SEE). Printreacestea sunt: accesul unic la sectorul energetic românesc,viitoarea şi mult-aşteptata listare a fondului la Bursă,confirmarea oficială a Franklin Templeton ca administrator,aşteptată în septembrie, randamentul atractiv al dividendului şipotenţialul generos de creştere faţă de preţurile actuale", auexplicat analiştii Raiffeisen.

Ei au evaluat participaţiile fondului în companii listate lavaloarea de piaţă actuală, acestea reprezentând circa 37 deprocente din activul total. De asemenea, Raiffeisen a mai evaluatseparat 23 dintre cele 54 de participaţii nelistate ale fondului,dintre care cele mai valoroase sunt pachetul de 20 de procente dinHidroelectrica, evaluat la 2,12 miliarde de lei, şi 15 procente dinRomgaz, în valoare de peste un miliard de lei.

După evaluarea participaţiilor, analiştii Raiffeisen au aplicatun discount de 30% tuturor poziţiilor non-cash ale fondului,rezultând astfel o "valoare corectă" de 11,3 mld. lei (2,67 mld.euro).

Fondul Proprietatea este una dintre cele mai mari afaceri dinRomânia, fiind controlat în proporţie de 52% de MinisterulFinanţelor, în timp ce peste 4.000 de acţionari privaţi deţinrestul de 48%.

Fondul va derula în septembrie adunarea generală a acţionarilorîn care trebuie să decidă predarea mandatului de administratorcătre Franklin Templeton şi distribuirea de dividende.

Fondul a început deja demersurile pentru listarea la Bursădemarând procesul de selecţie a intermediarului. Printreintermediarii care au cumpărat caietul de sarcini se numără şiRCI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO