Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen: SIF-urile mai au de unde sa se dubleze o data

06.07.2009, 20:08 37

Analistii Raiffeisen Capital&Investment, societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, considera ca actiunile celor cinci SIF-uri mai pot inregistra cresteri de 65% pana la 96%, dupa ce s-au dublat in ultimele patru luni.

Pe de alta parte, ei atrag atentia ca volatilitatea titlurilor SIF va creste, pe fondul stirilor legate de eliminarea sau ridicarea pragului de detinere de 1%.
"Desi rally-ul care a inceput acum mai mult de trei luni a redus discounturile dintre pretul actiunilor SIF si valoarea activului net unitar, acestea sunt inca substantiale. Cresterea preturilor a fost ajutata fara indoiala de imbunatatirea sentimentului investitorilor la nivel global, dar consideram ca in continuare evolutia lor nu va fi doar intr-un singur sens. Ne asteptam ca volatilitatea lor sa ramana ridicata, fiind amplificata de speculatiile privind eliminarea/ridicarea limitei de detinere", sustin analistii Raiffeisen, care mai spun ca vocile celor care cer eliminarea pragului au devenit tot mai puternice, crescand sansele ca o astfel de schimbare sa aiba loc.
Raiffeisen si-a modificat preturile-tinta pentru actiunile SIF, realizand o reevaluare a participatiilor detinute de acestea la BCR, pe baza multiplilor altor banci listate din regiune, care au crescut de asemenea semnificativ in ultimele luni. Evaluarea Raiffeisen se bazeaza pe marcarea la piata a portofoliului de actiuni listate ale SIF, iar pentru stabilirea preturilor-tinta a fost aplicat un discount de 30% fata de valoarea activului net rezultat.
 
BCR, evaluata la 1,53 mil. euro
Participatiile de cate 6% detinute de SIF-uri la BCR (6,12% in cazul SIF Oltenia) sunt evaluate de Raiffeisen la 388 mil. lei (92 mil. euro), pe baza multiplilor bancilor listate din regiune.
Astfel, valoarea BCR ar fi de circa 1,53 mld. euro, in conditiile in care capitalizarea BRD, a doua banca din Romania, care este listata la Bursa, se ridica in prezent la 1,35 mld. euro.
Analistii considera ca BCR va continua sa plateasca dividende SIF-urilor, in conditiile in care acestea s-au inteles cu Erste in privinta amanarii cu doi ani a listarii BCR.
"Ne asteptam ca cele doua parti sa negocieze un nivel minim de distribuire a dividendelor, prosibil la un nivel mai scazut, de circa 30%."
Pana in prezent, BCR a platit dividende reprezentand 40% din profitul net conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS), insa analistii Raiffeisen considera ca nivelul va scadea deoarece BCR trebuie sa realizeze o majorare de capital pentru a se conforma normelor mai severe ale Bancii Nationale in privinta solvabilitatii. In cadrul majorarii, care s-ar ridica la circa 100 mil. euro, fiecare SIF ar trebui sa participe cu 6 mil. euro.
SIF-urile si-au imbunatatit lichiditatea
"De la ultima evaluare din martie, SIF-urile si-au imbunatatit lichiditatea. Cele doua banci la care SIF-urile au participatii importante au platit dividende generoase din profiturile record obtinute in 2008. Mai mult, SIF-urile au vandut alte cateva participatii la evaluari rezonabile, cum e exemplul Bancpost", arata analistii. SIF-urile (mai putin SIF Muntenia) si-au vandut recent participatiile de cate 3,5% detinute la Bancpost, incasand in medie 12,75 mil. euro. In prezent, SIF-urile dispun de lichiditati totale de circa 495 mil. lei (117 mil. euro).
Ieri, titlurile SIF au pierdut in medie 2,2% pe Bursa, pe fondul unuia dintre cele mai mici rulaje din acest an.
Principala alegere a Raiffeisen este SIF Moldova (SIF2), deoarece are unul dintre cele mai mari discounturi fata de activul net si are cea mai redusa pondere a actiunilor nelistate in portofoliu, altele decat BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO